Vlada prodaje Telekom za 1,6 mlrd€?

Telekom Srbija biće prodat ukoliko neka od zainteresovanih kompanija ponudi 1,6 milijardi evra za polovinu vlasništva u toj kompaniji, piše list Danas.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Subota, 21.08.2010.

11:00

Default images

Prema preliminarnoj proceni koju je napravio Sitigrup, savetnik Vlade za privatizaciju Telekoma, najveća srpska telekomunikaciona kompanija vredi 3,2 milijarde evra, ali je premijeru i ministrima predložio da umesto 40 odsto država proda 50 odsto vlasništva kako bi dobila što bolju cenu, potvrdio je listu izvor iz Vlade blizak procesu prodaje.

Prema tvrdnjama sagovornika, reč je o realnoj proceni imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji i svetu.

On navodi da je 1,6 milijardi evra za 50 odsto udela minimalna cena ispod koje ne bi trebalo da se ide, ali i da je realna u odnosu na to koliko sada telekomunikacione kompanije mogu da izdvoje novca za kupovinu.

Na pitanje da li bi Vlada pristala da polovinu udela proda za taj iznos, on navodi da će verovatno pristati, jer je situacija takva da je „neophodno“ prodati Telekom.

Sagovornik ipak ističe da je dobro što je predloženo da udeo koji bi Vlada trebalo da proda bude povećan sa 40 na 50 odsto akcija, jer će tako sigurno biti obezbeđena veća konkurencija i verovatno nešto viša cena. Zbog toga i ne čudi što su se u javnosti pojavila još neka imena iz samog evropskog telekomunikacionog vrha koja bi mogla da se pojave na tenderu.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić nije želela da komentariše vest o proceni vrednosti Telekoma jer je, kako nam je rečeno u njenom kabinetu, reč o nezvaničnoj informaciji. Ministarstvo finansija potvrdilo je i da će odluka o tome koliko će akcija „Telekoma Srbija“ biti prodato i po kojoj ceni biti doneta početkom septembra. Prethodno Sitigrup koji je i privatizacioni savetnik treba Vladi da podnese konačan izveštaj o tome.

"Oni (Sitigrup) dostavljaju svoj izveštaj najpre Vladi. Krajem jula je potpisan ugovor s njima da za sedam meseci treba da se završi ceo postupak prodaje. Početkom meseca bi Vlada mogla da ima izveštaj savetnika i da odluči koji deo „Telekoma“ će da proda i po kojoj ceni", navode u Ministarstvu finansija.

Kako stvari stoje, i tender za kupca akcija u domaćem telekomunikacionom gigantu usledio bi ubrzo nakon toga.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekivalo se da će tender za prodaju dela akcija „Telekoma Srbija“ biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni ove godine. Ako stvari budu tekle po planu, to bi moglo i da se ostvari. Nakon što dobije izveštaj savetnika, prema rokovima koji su propisani, Vlada ima najviše mesec dana da usvoji predlog i raspiše tender.

Tender obično traje tri meseca, a mesec dana je potrebno za otvaranje ponuda i još dve nedelje za žalbe, što znači da bi novi kupac u „Telekom“ mogao da uđe u februaru naredne godine.

Inače, Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u „Telekomu Srbija“, a prvobitna namera je bila da proda 40 odsto svog udela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: