Srpski kapital nepoželjan u HR?

Hrvatski kapital na srpskom tržištu dobrodošao, ali da to nije slučaj u obrnutom smeru, kaže direktor centra za marketing Privredne komore Srbije Ivan Jakšić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.08.2010.

10:50

Default images

On je u izjavi za treći dnevnik HRT rekao da je evidentno da je hrvatski kapital u velikoj meri zastupljen na srpskom tržištu i precizirao da je ta zemlja na šestom mestu kao strani ulagač u Srbiju.

On je rekao da je od 2001. godine Hrvatska investirala oko 500 miliona evra u Srbiju što čini oko 20 odsto ukupnih njenih ulaganja u inostranstvo što Srbiju stavlja na drugo mesto, odmah iza Holandije i da se iz toga vidi da je hrvatski kapital dobrodošao u Srbiju i da je tretiran isto kao i svaki drugi strani kapital, Austrijski, Norveški, Nemački... a ponekad i bolje nego domaći.

"Evidentno je da to nije slučaj u obrnutom smeru i da srpski kapital nema dobar tretman u Hrvatskoj kao što je sa hrvatskim u Srbiji" rekao je Jakšić odgovarajući na pitanja vezana za pisanje medija o tome da hrvatske firme planiraju da kupe pojedine srpske, pre svega, firme iz oblasti prehrambene industrije.

Za kupovine od strane srpskih firmi kazao je da su takve informacije na bazi spekulacija i da bi voleo da ima pozitivan odgovor na to da li će i kada bi srpska kompanija mogla zakoračiti na hrvatsko tržište.

Jakšić je rekao i da su i Srbija i Hrvatska lideri u regionu i imaju dobar trend saradnje u politici, pravosuđu, policiji i u privredi i da zajednički nastupaju na trećim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: