Bez pomoći države neće biti mleka

Nestašica mleka na tržištu Srbije nastaviće se do kraja ove godine, ukoliko "država ne odreaguje pozitivno", kaže Slobodan Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

15:53

Default images

Petrović je kazao da se Imlek u junu suočio sa smanjenom isporukom mleka od 20 odsto, pa čak i 25 odsto u pojedinim danima.

Generalni direktor Imleka je kazao da postoje "dva scenarija" za rešavanje aktuelnih problema.

On navodi da su to povećanje subvencija i premija ili davanje jednokratne pomoći poljoprivrednicima s jedne, ili uvoz sirovog mleka i gotovih proizvoda iz zemalja koje se ne suočavaju sa nestašicom u istoj meri kao Srbija, s druge strane. Nestašica mleka u Srbiji neposredno je uzrokovana vremenskim prilikama, kazao je Petrović, ali i dodao da se Srbija suočava sa većim problemima nego zemlje u okruženju i Evropi, koje su takođe imale probleme s vremenom, zbog lošeg stanja u tom sektoru i pogrešno vođene agrarne politike, naročito u poslednje dve godine.

Podsticaji poljoprivredi u susednim zemljama su mnogo veći, čak i pet do 10 puta nego u Srbiji, gde premija za litar mleka iznosi 1,5 dinar, kazao je Petrović, i istakao da je Imlek svojim farmerima "plaćao i plaća mleko po praktično evropskim cenama, jer su to tržišne cene".

Imlek se stoga, kako je rekao, nalazi između dve krajnosti, jer s druge strane, ne može da ima evropske potrošačke cene. "To da li ima mleka ili nema ne znači da ćemo da dižemo cenu, mi to ne radimo, iako bi to bilo prirodno u tržišnoj ekonomiji", naglasio je Petrović.

Kada je reč o uvozu, Petrović je kazao da bi sirovo mleko Srbija mogla da uvozi iz Bosne i Hercegovine, iz koje bi mogla da uvozi i gotove proizvode, ali i iz Evropske unije i okolnih zemalja koje nisu pogođene ovakvom nestašicom, na primer Makedonije.

On je istakao da uvoz ne znači da će potrošačke cene rasti, jer "ukoliko se cene prema farmerima ne budu menjale i evro ne raste, onda se ni cene neće menjati".

Kada je reč o najavljenoj obustavi isporuke mleka 22. avgusta, prvi čovek Imleka je kazao da ne očekuje da će joj se iko od Imlekovih farmera priključiti, a ako takvih i bude, biće to pojedinačni slučajevi, pa neće biti nikakvog uticaja na poslovanje kompanije. On je istakao da je svega oko dva odsto od 6.000 kooperanata Imleka učlanjeno u Konzorcijum proizvođača mleka.

Mlekari traže još pet dinara po litri mleka

Asocijacija poljoprivrednika Novi Sad traži od otkupljivača i prerađivača mleka da povećaju otkupnu cenu sirovog mleka za najmanje pet dinara po litru.

"Na taj način bi porodična gazdinstva uvidela interes u proizvodnji mleka i težili bi povećanju proizvodnje, što bi dovelo do stabilnosti na tržištu", navedeno je u saopštenju.

Asocijacija poljoprivrednika smatra da je otkupna cena sirovog mleka veoma niska i da je, kako navode, evidentno da "odgovornost za novonastalu situaciju treba da snose isključivo otkupljivači i prerađivači mleka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: