Dinkić: Mnogi žele da ulažu kod nas

Srbija je trenutno najpoželjnija lokacija za nove investicije u čitavoj Srednjoj i Istočnoj Evropi i to je naša velika šansa, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

14:11

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladan Dinkić je u Kikindi prisustvovao potpisivanju ugovora o izgradnji nove fabrike grejača za auto sedišta.

Fabrika kompanije Bauerhin – IGB Automotive će početi sa radom naredne godine, a do 2012. godine u njoj će raditi 750 radnika, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Dinkić je rekao da se efekti takvih investicija pokazuju na srednji rok i naveo da je, nakon prošlogodišnje krize, u ovoj godini izražen veliki interes za investiranje u našu zemlju.

"Srpski izvoz je u prvoj polovini ove godine porastao za čak 19,4 odsto i to upravo zahvaljujući grinfild investicijama koje su došle u prethodnim godinama i njihovom izvozu, ali zahvaljujući i nekim dobro privatizovanim domaćim fabrikama", istakao je Dinkić.

On je naveo da će Vlada Srbije i dalje činiti sve da što više domaćih i stranih kompanija otvori svoje fabrike u Srbiji i zaposli ljude, jer je nezaposlenost trenutno najveći problem srpske ekonomije.

"Recesija je iza nas, ali se ne treba opuštati dok se značajno ne poveća broj zaposlenih u Srbiji i zbog toga ćemo intezivno nastaviti da dajemo podsticaje privredi za otvaranje novih fabrika, za zapošljavanje ljudi", izjavio je Dinkić.

On je naglasio da su u toku pregovori sa oko 80 kompanija iz čitavog sveta za investiranje u nove pogone u Srbiji, od čega je 20 kompanija iz oblasti auto industrije.

Dinkić je dodao da je je opština Inđija pionir takvog modela privrednog rasta i izrazio nadu da će se i druge opštine, koje već nisu, ugledati na inđijski model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: