Šoškić: Inflacija je sada niska

Poslednjih meseci zabeležena je depresijacija dinara u odnosu na evro, istovremeno su i opale cene i sada je stopa inflacije niska, kaže guverner Dejan Šoškić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.08.2010.

11:56

Default images

Guverner Narodne banke rekao je da je zbog procena da će u narednom periodu jačati inflatorni pritisci povećana referentna kamatna stopa.

Ta odluka je bila usmerena na obuzdavanje preteranih inflatornih očekivanja i inflatornih pritisaka, dodao je Šoškić.

Promena deviznog kursa može uticati na promenu cena, ali i tokom 2006.. 2007., i 2008. godine, kada je rasla vrednost dinara, bila je i nominalna i realna apresijacija dinara u odnosu na evro i nije bila deflacija, nego inflacija.

Upitan o procenama da li će inflacija na kraju trećeg tromesečja iznositi 5,4 odsto, on je odogovorio da je zabeleženi iznos inflacije, u skladu sa očekivanjima, da se inflacija kreće oko ciljane i da nema razloga za nestabilnost ili očekivanje da će dinar po pitanju cenovne stabilnosti izaći iz unapred definisanih koridora.

Najave u javnosti o poskupljenjima treba ozbiljno tretirati, ali je od najave do realnog poskupljenja dug put i važno je da li je tržište spremno da apsorbuje te više cene, rekao je Šoškić.

On je dodao da takve najave mogu biti vrsta pritiska na nosioce monetarne i fiskalne politike i da "ne treba sto odsto verovati svim najavama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: