Privrednici: Hoćemo i mi kao Hrvati

Srpski privrednici traže da im država pomogne da kupuju domaća prehrambena preduzeća, a ne da kompletnu granu industrije prepusti hrvatskim tajkunima.

Srbija

Izvor: Press

Utorak, 17.08.2010.

00:01

Default images

Oni upozoravaju da je poslednji trenutak da država stane iza njih da Srbija ne padne u vazalni odnos prema državama u regionu, pre svih prema Hrvatskoj.

Biznismeni apeluju na državu da im omogući iste uslove poslovanja kakve hrvatska država omogućava svojima i traže da im Vlada da garancije kod stranih banaka kako bi mogli da uzmu kredite pod povoljnijim uslovima.

Kako je Pres pisao, hrvatske kompanije su u saradnji sa svojom vladom napravile plan za potpuno preuzimanje srpske prehrambene industrije. Tako hrvatske kompanije Agrokor Ivice Todorića, Atlantis grupa Emila Tedeskog i Kraš, koji vodi Nadan Vidošević, i ne kriju da im je cilj da kupe i Jafu iz Crvenke, Karneks iz Vrbasa, požarevački Bambi, beogradski Imlek... Vlasnik kompanije Svislajon Takovo Rodoljub Drašković kaže da bi i on kupio Jafu kada bi imao iste uslove za kupovinu kao hrvatski biznismeni. "Ako me pitate šta država treba da uradi da spreči invaziju stranih, u ovom slučaju hrvatskih firmi na srpsko tržište, ja im poručujem da prepišu recept upravo od Hrvata! Evo, na primer, i ja sam spremam da kupim Jafu, ali pod istim uslovima pod kojim je hoće Hrvati", kaže on.

"Moja država mora da stane iza mene, kao što Hrvatska stoji iza svojih ljudi. Spreman sam da kupim Jafu, ali da je platim isto koliko bi je platio neki hrvatski biznismen", rekao je Drašković.

Vlasnik Galeb grupe Radoslav Veselinović dodaje da je država o ovim stvarima trebalo da misli mnogo ranije, ali da još nije kasno. "Trebalo je mnogo ranije da uradimo nešto po tom pitanju, jer su mnoga dobra preduzeća već u rukama stranaca. Ali mislim da još nije kasno da država nešto promeni", kaže on.

"I ne samo da domaći privrednici kupuju domaće firme, već da nam pomogne da kupujemo i preduzeća u inostranstvu, ako za to postoji ekonomski interes. Mislim da ima dosta ljudi koji bi kupovali domaća preduzeća kada bi država stala iza njih. I ja bih kupio neko, i to samo iz razloga da ne ode u ruke stranim biznismenima", priča Veselinović.
Draškoviæ: I ja bih kupio Jafu kada bih imao iste uslove kao hrvatski biznismeni
S druge strane, ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović kaže da uopšte nije bitno odakle je kupac ako on poštuje zakone Srbije. "Kakve ima veze ko će da kupi neko preduzeće u Srbiji?! Može da ga kupi ko god hoće ako plaća porez, poštuje zakone, dobro posluje... Uopšte nije bitno koje je nacionalnosti kupac", kaže Stevanović.

Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević deli njegovo mišljenje. "Ja ne vidim šta je tu loše ako neko sa strane hoće da kupi domaću firmu. Nama je u ovom trenutku, kada imamo odliv kapitala, u interesu da prodamo preduzeća kako bismo dobili devize", rekao je Kovačević.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić smatra da država u ovom trenutku ima preča posla nego da pomaže srpskim privrednicima da kupuju domaće firme.

"Naravno da bih voleo da uspešna srpska preduzeća budu u vlasništvu naših privrednika, ali realno gledano, mi sada moramo da uradimo mnogo važnije stvari. I to je pre svega da spasemo postojeći biznis, da privučemo nove investitore, da uposlimo nezaposlene, sačuvamo radna mesta. Dakle, to nije prioritet", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: