Pokojnici "ugrozili“ energetiku

Muke Vreočana datiraju još od 2003, kada je ministarka energetike bila Kori Udovički. Radi se, navodno, o velikim sa naslagama uglja pod mesnim grobljem.

Srbija

Izvor: Danas

Subota, 14.08.2010.

00:09

Default images

Ovih dana taj problem je kulminirao, a rešenje se ne nazire.

Predsednik mesne zajednice Vreoci, Dragan Popović kaže da su izjave o „ugroženoj energetskoj stabilnosti“ zbog ovog spora oprečne, kao i da Kolubara ne poštuje dogovoreni tempo isplate vlasnika nekretnina i iseljavanja oko 1000 domaćinstava.

"Vreočani su dežurstva na seoskom groblju uveli pre dvadesetak dana, kada su opštinski službenici pokušali da popišu grobnice čiji su naslednici ranije već pristali na raseljavanje i ekshumaciju. Stotinak stanovnika ovog naselja tada je blokiralo ulaz u groblje, a opštinari nisu uspeli da obave planirani posao", kaže Popović. U Kolubari kažu da meštani ne poštuju sporazum o iseljenju, da su mnogi već isplaćeni, i upozoravaju da dalje odlaganje iskopavanja na tom prostoru „ugrožava energetsku stabilnost Srbije“. S druge strane, meštani Vreoca veruju da podaci o isplaćenim vlasnicima koje preduzeće Kolubara predočava, nisu sasvim tačni.

Popović naglašava da neće dozvoliti preseljenje groblja dok meštani, svi do jednog, ne budu isplaćeni i preseljeni iz Vreoca, po prvobitnom dogovoru. Raseljavanje je trebalo da počne još 2008. i bude završeno 2014.godine. Vreočani međutim strahuju da, ako se presele pre nego budu potpuno isplaćeni, Kolubara, u koju su već odavno izgubili poverenje da posluje po zakonu,kažu da ni dinara neće videti.

"Vreočansko groblje nije samo 'ćoše' kako to nazivaju u Kolubari i Vladi. Površina je velika, a groblje je staro i naši meštani odbijaju da sahranjuju svoje bližnje u groblje koje je određeno na tromeđi u Lazarevcu. Pre godinu i po određena nam je zabrana svih administrativnih poslova, ali se sahrane uprkos tome održavaju i sada imamo preko 70 novih grobova", navodi Popović.
Predsednik mesne zajednice Vreoci ističe da su oni nekoliko puta pokušali da pismenim putem upute zahtev za prebrojavanjem isplaćenih meštana, ali da odgovori iz opštine Lazarevac, kao i iz Kolubare nikad nisu stigli. Nekoliko puta su pozivali i ne odustaju od toga, da zajedno sa predstavnicima basena Kolubara i opštinom Lazarevac, pred medijima objave tačne podatke i rešenja problema u vezi sa grobljem u Vreocima. Predsednik opštine Lazarevac, Branko Borić, ističe da su naslage uglja pod naseljem Vreoci od izuzetne važnosti za energetsku stabilnost Srbije i da svako odlaganje ima negativne efekte za građane čitave zemlje.

"Vlasnicima nekretnina biće isplaćeni avansno u vrednosti 35 odsto od procenjene vrednosti, na šta oni imaju pravo revizije. To nisu male pare i nema bojazni za meštane da će država u nekom trenutku odustati od isplate ili čitavog projekta. Istina, posao kasni, ali samo zato što je u pitanju veoma kompleksan proces koji do detalja treba valjano obaviti. Postoji Generalni plan za uređenje ovog prostora koji je napravljen još 2008. koji garantuje građanima nadoknadu za preseljenje iz Vreoca", kaže Branko Borić.

On još kaže da će se sve odvijati po dogovoru i da će se paziti na potrebe građana. Kad je u pitanju groblje, nadležni će voditi računa o komunalnim potrebama, ali i onim duhovnim, budući da je tu sahranjeno oko 5.000 meštana. Inače, Borić napominje da pravilo po kojem se nakon sahranjivanja ne sme vršiti ekshumacija, podložno je izmenama, pod uslovom da korisnici grobnog mesta potpišu takvu saglasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: