Vlada ukinula duple kosovske plate

Prosvetari, lekari, zaposleni u kulturi, pravosuđu i svi koji na Kosovu primaju plate iz državnog budžeta, ostali su bez "kosovskog dodatka".

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.08.2010.

00:04

Default images

Odlukom Ustavnog suda Srbije, koja je stupila na snagu 10. avgusta objavljivanjem u "Službenom glasniku", ukinut je ovaj dodatak na platu.

Ustavni sud je, naime, ocenio da odluka Vlade, doneta 2003. godine, kojom je uveden "kosovski dodatak" nije ustavna i predstavlja pozitivnu diskriminaciju.

Nisu sva ministarstva u isto vreme i na isti način počela da primenjuju ovu odluku, pa su neki već od avgusta ukinuli svaki prekomerni dinar, dok drugi najavljuju takav potez tek od septembra. Isplate zarada na KiM često su pratile zloupotrebe. Poseban problem su bile isplate duplih plata, na osnovu dva zaposlenja, pa je Ministarstvo za KiM prošle godine počelo da ažurira baze zarada zaposlenih u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama kako bi sprečili da neki dobijaju dva čeka svakog meseca. Već prvom kontrolom, tada, pronađeno je 42 ljudi sa duplim zaradama, a 220 je izbrisano sa platnog spiska.

Avgustovska plata za prosvetare i radnike u kulturi u južnoj pokrajini biće jednaka julskoj, a novi obračuni čekaju ih od septembra. "Kosovski dodatak" u prosveti prima još ovog meseca 5.000 zaposlenih, saznajemo u Forumu beogradskih gimnazija.

Oni koji su bili u radnom odnosu dobijali su po dve i po plate, dok oni koji nisu bili zaposleni svakog meseca primali su dodatak u visini jedne prosečne plate u prosveti, koja iznosi oko 39.500 dinara - kažu u Forumu. Dodatak su primali i oni koji su radili u školama koje su izmeštene u Kuršumliju, Leskovac, Niš.

Uvećane zarade dobijali su, svih ovih godina, osim radnika koji zaista žive na Kosovu i Metohiji i svi oni čije su institucije, na primer, privremeno izmeštene na jug Srbije. Od septembra će se njihova primanja svesti na platu kakvu primaju njihove kolege u ostatku Srbije. Tačnije, nastavnici koji rade dobijaće samo jednu platu, a oni koji godinama sede kod kuće i ne drže časove, neće više primati ni dinar.

Kosovski dodatak počeo je da se isplaćuje još 2003. godine, uredbom Vlade Srbije. Tada je ovu "premiju" dobijalo oko 45.000 zaposlenih na KiM, na čije plate je iz državne kase izdvajano 26 milijardi dinara.

Ova "izdašna" davanja preispitana su na početku mandata aktuelne vlade i odluka je preinačena, a krajem 2008. dodatak je prepolovljen. Prosvetari, doktori, socijalni radnici i ostali koji su za jedan posao primali dve plate, tada su u koverti dobijali jednu i po zaradu. Dodatak koji je iznosio 50 odsto prepolovljen je.

Bogdanović: Ne menja se odnos prema Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kažee da se odlukom Ustavnog suda o ukidanju "kosovskog dodatka" ništa značajno neće promeniti u borbi Srbije za očuvanje Kosmeta, ali će se ona odraziti na život tamošnjih Srba.

"Naravno da niko nije srećan zbog ove odluke, koja će se svakako odraziti na uslove života Srba u pokrajini, ali je u pitanju ustavna odluka, koja se mora ispoštovati", kazao je Bogdanović.

Ministar je naglasio da je uveren da ukidanje dodatka neće dovesti do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije. "Verujem da će oni koji rade ostati i dalje na svojim radnim mestima imajući u vidu veliki stepen nezaposlenosti i u ostatku Srbije", rekao je on.

Trajković: Ukidanje "kosovskog dodatka" štetno

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je da će odluka Ustavnog suda Srbije o ukidanju "kosovskog dodatka" uticati da intelektualci među Srbima na Kosovu napuste taj prostor, a preostali Srbi će bez njih, prema njenim rečima, biti prepušteni asimilaciji.
Trajković je ocenila da će šteta i udar naneti odlukom o ukidanju "kosovskog dodatka" biti više psihološka, ali i finansijska ističući da bi Srbija trebalo da se ponaša kao Izrael, koji svojim državljanima u Gazi mesečno daje tri plate. Intelektualci u centralnoj Srbiji imaju mogućnost da rade i mimo posla za koji ih plaća država dok intelektualci na Kosovu tu mogućnost nemaju, rekla je ona i navela da su intelektualci među Srbima na Kosovu svi oni koji održavaju sistem Republike Srbije, a među njima su lekari, profesori i službenici državnih institucija.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da se odluka Ustavnog suda Srbije, prema kojoj svi radnici u južnoj pokrajini koji primaju plate iz državnog budžeta ostaju bez tzv. kosovskog dodatka, mora poštovati. On je naglasio i da Srbi i nealbanci na Kosmetu ne žive i rade u istim uslovima kao oni u centralnoj Srbiji.

Ivanović je istakao da će odluka Ustavnog suda biti dobra prilika da se zakonom regulišu primanja zaposlenih u pokrajini i u kome će biti uzeta u obzir činjenica da radnici na Kosovu i Metohiji žive i rade u otežanim uslovima.

Na pitanje da li će odluka Ustavnog suda značiti da će već od sledećeg meseca radnici sa Kosmeta ostati bez dodatka na platu, Ivanović je odgovorio da misli da se to neće dogoditi i da mora postojati prelazni period. On je naveo da će u tom periodu biti izvršeno usklađivanje primanja zaposlenih koji se finasiraju iz državnog budzeta ili pronaći novo rešenje.

Radnici nezadovoljni ukidanjem dodatka

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević kaže je da je vest o ukidanju kosovskog dodatka izazvala nezadovoljstvo među radnicima. On, ipak misli da to neće izazvati odlivanje kadra, jer ''motivi zaposlenih u zdravstvu da ostanu na KiM prevazilaze okvire jedne ovakve odluke.''

Radnici su teško prihvatili vest o ukidanju dodatka na zarade, ali su svesni činjenice da se odluka Ustavnog suda Srbije mora poštovati, izjavio je Jakovljević i naglasio da bi Vlada Srbije morala da pronađe modus, kako bi se stimulisali radnici koji žive i rade na Kosovu i Metohiji.

U tom pravcu, rekao je Jakovljević, poslaćemo zahtev Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za Kosovo i Metohiju da pronađu model za stimulisanje radnika zaposlenih u zdravstvu i objasniti zbog čega je to neophodno uraditi. U Zdrastvenom centru u Kosovskoj Mitrovici zaposleno je oko 1500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: