Nevidljiva ruka upravlja dinarom

Posle gotovo sedmomesečnog neprestanog pada nacionalne valute, na deviznom tržištu došlo je do zanimljivog obrta, piše Dnevnik.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

15:41

Default images

Taj list navodi da sada Narodna banka Srbije svojim intervencijama brani evro jer je ponuda čvrste valute veća od dinarske tražnje.

Teško je reći, piše list, da li je to kraj politike puzajuće devalvacije, ali je očigledno da je neko procenio da se u tome otišlo predaleko i da bi posledice na makroekonomskom planu mogle biti neugodnije od dobiti koje donosi stimulativan devizni kurs.

Od početka godine dinar je devalvirao 9,5 procenata i to je, po nekim istraživanjima, najdublje poniranje neke evropske valute. S početnog nivoa od 95,8888 dinara za evro (srednji kurs 31. decembra), nacionalna valuta se spustila do kote na kojoj je trebalo više od 106 dinara za evropsku novčanu jedinicu.

Međutim, kad je već izgledalo da to prerasta u pravi stampedo, došlo je do stabilizacije i jačanja vrednosti dinara, u četvrtak je srednji kurs bio 104,9734 dinara.

Sama centralna banka izveštaju navodi da je jedan od razloga što je inflacija počela da iskače iz ciljanog koridora i taj što se deprecijacija dinara počela prelamati na cene.

Vrednost evra je dostigla nivo koji je počeo smetati, ne samo uvoznicima i građanima već i samim izvoznicima, time i ukupnoj privredi. Takođe, u privredi, gde je evro sidro za sve, a uz takvu našu ekonomiju, obezvređivanje dinara počelo preslikavati na cene i pretiti narušavanjem makroekonomske stabilnosti.
Šta se može očekivati u narednim mesecima? Očigledno je da neko, svejedno da li u izvršnoj ili monetarnoj vlasti, smatra da se stiglo do ravnotežnog kursa i da se on mora braniti.

Da li je to moguće izvesti, ako francuska BNP Pariba banka procenjuje da bi se naša valuta do kraja godine mogla vratiti na nivo 95 dinara za evro i ako poručuje "napuštajte zlote, kupujte dinare"?

Dnevnik navodi da bi to moglo značiti da je ova svetski uticajna finansijska kuća procenila da je špekulativni kapital skinuo kajmak i počeo da napušta Srbiju i da u narednom periodu neće biti dovoljno dinarske tražnje koja bi podizala vrednost evra.

To je, zaključuje se u tekstu, samo naizgled, dobra vest jer je njeno naličje neugodno, pošto govori da se kriza nastavlja i da naša privreda ostaje u recesiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: