Vlada za gradnju nuklearke Belene?

Krajem septembra ili početkom oktobra Vlada Srbije će doneti odluku o učešću naše zemlje u gradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj, prenose Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 09.08.2010.

00:09

Default images

Taj izvor navodi da je za sada u Vladi Srbije više glasova za učešće u projektu Belene nego protiv, ali da treba sačekati i zvaničan predlog Bugara o procentu učešća i kalkulaciju vrednosti ulaganja Srbije.

Posle prošlonedeljnog razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Bugarske, Bojko Borisov je najavio da je sa Srbijom dogovoreno učešće u gradnji Belene. Bugarski premijer je rekao i da prvo treba naći evropskog strateškog partnera i potom će Srbija uzeti značajnije učešće. I Petar Škundrić, ministar energetike, zalaže se za učestvovanje Srbije u gradnji bugarske nuklearke i dodaje da bi Srbija tako odškolovala grupu stručnjaka koja bi i u budućnosti mogla da realizuje slične projekte.

"Struja dobijena iz nuklearki je najčistija i najjeftinija i time bismo značajno uvećali naš energetski bilans", kaže Škundrić i dodaje da bi "sa dodatnim količinama električne energije iz nuklearke Belene i gradnjom nekoliko termoenergetskih objekata, Srbija bila nesumnjivo jedna od vodećih zemalja po proizvodnji i plasmanu struje u jugoistočnoj Evropi".

Proletos, tokom posete Kini, ministar enregetike ponudio je Kinezima partnerstvo sa Srbijom u gradnji Belene. Zvaničnog odgovora Kineza još nema, a u Ministarsttvu energetike kažu da je bilo načelnih konsultacija sa kineskim kompanijama, ali da pre početka pregovora sa Kinezima mora da postoji odluka Vlade Srbije.

Nuklearka Belene i nema baš najsrećniju istoriju, jer se projekt “krčka” više od dve decenije. Planirano je da ima kapacitet 2.000 megavata, a vrednost investicije je rasla sa četiri na sada procenjenih šest do sedam milijardi evra.

Gradnja je 2006. godine bila poverena ruskom Avtomestrojeksportu. U jednom trenutku investitor je bio i nemački RWE, koji se kasnije pouvkao iz posla. Iako su Rusi bili voljni da uđu u projekt umesto Nemaca, bugarske vlasti nisu pristale na strateško partnerstvo sa Moskvom, već samo na izbor ruske firme kao izvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: