Nema lekova zbog slabog dinara

U apotekama nema mnogih lekova, a farmaceuti sumnjaju da nestašica tek sledi. Cene lekova po kursu od 99,65 dinara, pa su proizvođači na gubitku.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 07.08.2010.

11:59

Default images

U rafovima apoteka nema pojedinih lekova koji se masovno upotrebljavaju, recimo za snižavanje povišene temperature, ali ni nekih citostatika i preparata za cirkulaciju...Apotekari strahuju da je to samo najava nestašice, koja bi mogla da nastane od oktobra, ako se u međuvremenu cene lekova ne usklade sa rastom kursa evra.

Naime, sadašnji cenovnici obračunati su prema kursu od 99,65 dinara za evro, a srednja vrednost evropske valute odavno "gazi" 106 dinara.

"Nema "ambola", "febriceta", "paracetamola", referiše Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apoteka Srbije.

"Ambol košta samo 22,90 dinara u pakovanju od 10 tableta po 300 miligrama i proizvođačima se verovatno ne isplati da ga proizvode po toj ceni. Nestalo je i antibiotika "baktrim", "sorkoseril ampula" za cirkulaciju, zatim "tiogama" i "milgama" koji koriste oboleli od dijabetesa i neuropatija. Nema ni kreme za terapiju raka kože "efudeks". Država je toliko snižavala cenu da ova krema kod nas sada košta 300-400 dinara, a u Nemačkoj 50 evra, i razumljivo je što je nema",navodi Rajevac. Rajevac upozorava i na nestašicu citostatika: "fluororucila", "vinkristina", "vimblastima", "metotroksata", "citoksana"...

"Čim pacijenti traže ove lekova kod nas to je signal da ih u bolnicama nema, ili su zalihe pri kraju", uveren je Rajevac.

"Snabdevanje lekovima još nije kritično, iako nekih medikamenata nema, ali kada se posle povratka sa odmora poveća pritisak na apoteke, bojim se rafovi će biti sve prazniji", navodi Rajevac

Uvoznici po ovim cenama očigledno nisu spremni da dopremaju veće količine lekova, jer niko nije lud da prodaje ispod uvozne cene i pravi sebi gubitak. Iako to nije popularno lekovi će morati da poskupe da bi se sačuvala stabilnost tržišta.

Proizvođači lekova preračunavali su se još kada je evro u junu dostigao 104 dinara, i čekali su da vide da li će se nastaviti rast evropske valute pa da podnesu zahtev Vladi Srbije za korekciju cena lekova. Iako se na osnovu ranijeg iskustva očekivalo da će evro u julu i avgustu, kada dolazi dijaspora, da padne, to se nije dogodilo, pa će se među zahtevima za poskupljenje najverovatnije naći i onaj od proizvođača lekova, koji su već na evru od 104 dinara gubili 3,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: