Nema više posla ni za sezonce

Ove godine, zbog globalne krize, smanjena ponuda i privremenih letnjih poslova. Najtraženiji su poslovi promotera, konobara, kuvara, pa tek onda građevinci.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 07.08.2010.

00:40

Default images

Kriza je smanjila šansu za zaposlenje i onima koji su spremni da rade prvo što se ponudi, ne pitajući hoće li angažaman trajati mesec, dva ili pola godine.

Pred samo leto ponuda sezonskih poslova bila je za 11 odsto manja nego lane. Polovina maja je označila dolazak „suše“, a do polovine juna tražnja za radnicima je bila čak 23 odsto manja nego 2009. godine.

Dok je leto ranijih godina bilo udarno za građevinsku industriju, ove godine je na gradilištima bilo manje mesta. Najtraženije sezonsko zanimanje je - promoter. Ko je spreman da se odrekne letnjeg odmora, dodatni dinar može da zaradi radeći u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Dnevnica se može zaraditi i na poljima.

"Glavni razlog manje ponude sezonskih poslova je kriza, jer su mnoge kompanije značajno smanjile obim marketinških i promotivnih kampanja", kaže Elena Erdeljanović iz Infostuda i dodaje da je "smanjena tražanja za građevinskim radnicima, ali zato ima posla u hotelijerstvu. Zanimljivo je da smo prvi put imali oglas za di-džeja koji bi radio u Crnoj Gori".

Tokom čitave ove godine poslodavci su Nacionalnoj službi prijavili potrebu za 52 privremena radnika.

"U pitanju su sezonski poslovi iz oblasti poljoprivrede, građevinarstva ili ugostiteljstva, oni za koje se ne traži kvalifikovana radna snaga", kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i navode da je beogradska filijala ovog leta primetila porast zahteva poslodavaca iz Zemuna koji traže kuvare, šankere, točioce pića, pomoćne radnike u kuhinji.

Koliko mogu da zarade, u NSZ ne znaju tačno. Plata, kažu, često zavisi od učinka. Podaci Infostuda s druge strane pokazuju da je prosečna plata - 30.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: