Fijat 2011. zapošljava 2.000 ljudi

Fijat i njegov glavni kooperant "Manjeti Mareli" početkom sledeće godine, odnosno do marta, zaposliće 2.000 novih radnika u svojim fabrikama u Kragujevcu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

23:11

Default images

Menadžeri italijanske kompanije, zaduženi za ljudske resurse, su se sa kragujevačkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje dogovorili da u septembru počne priprema novih radnika, koji će početkom 2011. dobiti posao u novim pogonima automobilske industrije.

U fabriku automobila će novi radnici ući u februaru, a pre toga će za njih biti organizovani seminari na kojima će se upoznati sa standardima kvaliteta u Fijatu, kodeksom ponašanja i bezbednosti na radu. Informaciju o zapošljavanju 2.000 radnika potvrdila je i Ljiljana Petrović, direktorka tržišta rada u Kragujevcu, i dodala da je napravljen i plan "u kome se zna šta poslodavci traže i koje uslove radnici treba da ispune". "Od svih radnika koje čeka posao za proizvodnju novog Fijatovog modela, njih 90 odsto su proizvodni radnici, metalske struke, sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme. Najviše mesta ima za ljude koji su stari do 30 godina. Deset odsto radnih mesta je rezervisan za oko 200 visokoobrazovanih kadrova, pre svega inženjera. Posao će dobiti mašinski i saobraćajni inženjeri i inženjeri zaštite na radu, kao i manji broj ekonomista", kaže Ljiljana Petrović i naglašava da će oni morati odlično da znaju engleski jezik.

Sva nova radna mesta biće popunjena ljudima iz Kragujevca koji čekaju posao. Razgovori s njima su već otpočeli, a na tržištu rada očekuju da će broj zainteresovanih za posao u Fijatu biti tri puta veći od potrebnog. Trenutno se 23.700 nezaposlenih vodi na evidenciji Nacionalne službe u Kragujevcu, od toga 13.000 sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti, a bar polovina ih je mlađa od 30 godina.

Kako saznajemo u menadžmentu kompanije "Fijat Srbija", radnici koji budu izabrani pre svega za proizvodnju novih modela koji će se praviti u Srbiji, a prodavati širom sveta, u količini od 200.000 jedinica godišnje, proći će obuku na licu mesta, u samim proizvodnim halama. Manji deo radnika će ići na obuku u Italiju.
Aleksandar Ljubić, savetnik u Ministarstvu ekonomije, kaže da će "do kraja februara biti završeni svi građevinski radovi na obnovi fabrike automobila, a ’Fijat’ je već naručio novu opremu od dobavljača, koja će tada početi da pristiže u Kragujevac".

"Mi se ne mešamo u kadrovska pitanja Fijata, ali znamo da ova kompanija poštuje ugovor koji je potpisala sa državom, i da će Fijat u samom startu nove proizvodnje, koja je planirana za kraj naredne godine, primiti 1.500 novih radnika, dok će 'Manjeti Mareli' zaposliti u prvi mah 500 radnika", kaže Ljubić.

Menadžment Fijata planira da u novoj industrijskoj zoni Korman polje, koja je namenjena za automobilsku industriju i prostire se na 80 hektara, svoje hale izgradi ukupno 14 firmi iz Italije koje proizvode vitalne delove za njegove automobile.

Računa se da će novi posao, povezan sa auto-industrijom, dobiti u centru Šumadije blizu 8.000 radnika, jer prema standardima koji važe u svetu, na svakog radnika koji radi u montaži automobila dolaze još tri-četiri radnika u proizvodnji komponenti i delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: