EK: U Srbiji rast BDP-a 0,8 odsto

Evropska komisija ocenila je da je u Srbiji u prvom tromesečju 2010. došlo do blagog privrednog oporavka i rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,8 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

16:32

Default images

U julskom izveštaju Komisije u Briselu navodi se da je nezaposlenost i dalje velika - blizu 20 odsto radno sposobnog stanovništva i u porastu.

"Prilagodljivost privrede izgleda da će biti veća, budući da je rast proizvodnje utemeljen sve više na povećanju izvoza, nego na domaćoj potražnji, što je tradicionalna pokretačka snaga srpske ekonomije", navodi EK.

Izvesnom rastu srpskog BDP-a su, navodi se, doprineli transport, posredničke finansijske usluge, ali i industrija koja je u stalnom usponu. Industrijska proizvodnja u Srbiji je u prvih pet meseci ove godine porasla 5,4 odsto u poređenju s 2009. godinom, kad je zabeležen pad od četiri odsto. Evropska komisija je navela da su neto zarade u prvih pet meseci ove godine bile 2,4 odsto veće nego u istom periodu 2009. Inflacija je za pet meseci 2010. pala na 3,7 odsto, a procene vlasti u Beogradu su da bi do kraja godine morala da se kreće između četiri i osam odsto.

Navodi se i da će za otplatu spoljnog duga Srbije u 2010. biti potrebno nešto manje novca - 7,36 milijardi evra, umesto 8,54 milijarde. To će biti moguće, navela je Evropska komisija, zahvaljujući očekivanjima da će platni deficit Srbije biti smanjen i da su rezerve srpske centralne banke stabilne.

Kako se navodi u izveštaju, u Srbiji je došlo do vidljivijeg porasta izvoza od 18,1 odsto mada je i uvoz ponovo donekle u rastu. Pokrivenost srpskog uvoza izvozom je sad porasla na 56 odsto. Potrebe za popunu budžeta Srbije će, međutim, biti veće jer se ustanovilo da će budžetski deficit dostići 4,8 odsto BDP, umesto očekivanih 4,1 odsto.

U ekonomskoj analizi izvršnog tela Evropske unije napominje se da je priliv direktnih stranih investicija (FDI) u Srbiju u stalnom padu i da je u prvom tromesečju ove godine iznosio 284 miliona evra, što je upola menje nego u istom periodu lane.

Evropska komisija je navela i da je Međunarodni monetarni fond 28. juna odobrio reviziju stend-baj aranžmana od oko tri milijarde evra sa Srbijom, što je omogućilo da se Srbiji stavi na raspolaganje četvrta rata kredita od 383,2 miliona evra.

Evropska komisija je upozorila da je nezaposlenost u Srbiji u porastu navodeći da je u aprilu broj zaposlenih u srpskoj privredi smanjen za 3,5 odsto, "čime je taj broj pao na istorijski najniži nivo od million i 850.000 zaposlenih".

Prema podacima vlade u Beogradu, dodaje se u izveštaju, u aprilu ove godine je nezaposlenost u zemlji dostigla stopu od 19,5 odsto, u poređenju sa 17,4 odsto u oktobru 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: