Privrednici "za” i "protiv” Dinkića

Ideja „kešom protiv krize” koja je ministra Mlađana Dinkića posvađala sa Međunarodnim monetarnim fondom zavadila je i srpske privrednike.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 06.08.2010.

00:18

Default images

Dok jedni u Dinkićevoj nameri da odmrzne plate i penzije vide dobru ideju preduzetničkog duha, drugi kritikuju ministra jer prepisuje stavove nobelovca Pola Krugmana.

Ne može za sve da važi isto pravilo, kažu jedni. Osnovna ekonomska logika ista je i u Srbiji i u Americi, odgovaraju drugi.

Mirko Todorović, direktor konfekcije Todor, tako Dinkićevu ideju ocenjuje kao vrlo dobru, jer, kako kaže, subvencionisani krediti privredi neće imati nikakvog efekta ukoliko robu koju proizvode nema ko da kupi jer je tražnja mala. "U Srbiji je prisutan kritizerski odnos prema svemu. Stalno slušamo šta stručnjaci, koji nikad nisu zasukali rukave i uradili nešto konkretno, predlažu kao spasonosno rešenje. Najviše volim kad ih čujem kako treba povećati izvoz i podići konkurentnost privrede. A ja ih pitam: kako? Još nisam čuo taj odgovor", kaže on.

Todorović dodaje da je "možda bolje da prvo vidimo šta mi u Srbiji možemo da proizvedemo, umesto da uvezemo. Da zamenimo bar deo robe iz uvoza. Jer, ne može Mirko Todorović robu danas da počne da proizvodi i odmah da je izveze. Nego prvo mora da se dokaže na domaćem tržištu. Da 'začepi' neke rupe u uvozu dečje garderobe, na primer. Pa tek onda da počne da izvozi".

Nemanja Popov, direktor Centroproizvoda, ne misli tako. Podseća da smo kao država počeli da stežemo kaiš, jer trošimo više nego što imamo.

"Dinkićeva namera je da se kaiš postepeno popušta. Ako će deficit u budžetu ove godine biti 4,75 odsto, pitam se koji ćemo mi to kaiš da popustimo. Onaj koji nemamo? Odakle nama prostor da popuštamo kaiš. Država svoje poteze treba da uskladi sa tržišnim realnostima. Ne mogu ja kao privrednik neracionalno da se ponašam, povećavam troškove, ako mi tržište šalje drugačije signale", uveren je Popov.
Na konstataciju da se Dinkić zalaže i da u budžetu za sledeću godinu ostanu subvencionisani krediti za privredu on odgovara da "dotacije razvoju imaju smisla samo ako se koriste za razvoj. Ali ako su namenjene već prezaduženim preduzećima, koja nisu bila racionalna sa svojim parama, onda ne može da se očekuje da će ona biti efikasna kada je reč o tuđem novcu".

"To su bačene pare i samo održavanje iluzorne situacije. Teško je kroz budžet održavati socijalni mir. Znate, ako je dno u čaši šuplje, koliko god da sipate nećete uspeti da je napunite", kaže Popov, koji Dinkiću zamera to što se poziva na autoritet Pola Krugmana, jer "nije dovoljan argument u diskusiji samo potegnuti zvučno ime, jer ne važe za sve zemlje ista pravila".

Miroslav Miletić, direktor Koncerna Bambi-Banat, pozitivno ocenjuje zalaganja Mlađana Dinkića i kaže da je "normalno da ideja preduzetničkog duha dođe iz usta ministra ekonomije. Nema proizvodnje ni razvoja bez potrošnje. Pad tražnje je ograničavajući faktor. Ne možemo sopstveni rast graditi na padu drugih. Nama će biti dobro tek kada celo tržište počne da raste".

"Ne vidim drugi metod da se pospeši potrošnja. Niti mislim da je dobro ukinuti subvencionisane kredite u trenutku kad je dvostruko više nelikvidnih preduzeća nego prošle godine", kaže Miletić i dodaje da i za Srbiju i za Ameriku i kod najmanjih i kod najvećih u osnovi vladaju isti ekonomski zakoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: