Dinar jača, evro ispod 106 dinara

Dinar će treći dan za redom nastaviti da jača prema evru i to za 19 para ili 0,18 odsto, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 105,9266 dinara za evro.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.08.2010.

17:48

Default images

Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, a od početka godine prodala je ukupno 1,743 milijardi evra.

Povodom slabljenja dinara prema evru od početka godine, guverner NBS Dejan Šoškić kaže da je u režimu fluktuirajućeg deviznog kursa, kakav Srbija ima, kontinuirana promena vrednosti domaće valute "svakodnevna i normalna pojava".

"Te promene su nekada naviše, a nekada naniže. Ako je valuta bila suviše potcenjena, pre ili kasnije doći će do njene apresijacije, odnosno rasta njene vrednosti. I obrnuto, ako je valuta bila suviše precenjena, pre ili kasnije doći će do njene depresijacije, odnosno pada njene vrednosti. Ovo drugo je ono što se dešava sa dinarom od kraja 2008. godine", naglasio je Šoškić.

Prema njegovim rečima, ne treba smetnuti sa uma da "slabost dinara" pogoduje najzdravijem i najpoželjnijem segmentu domaće privrede - izvoznicima koji koriste domaće repromaterijale i koji najviše utiču na dugoročan rast zaposlenosti i BDP-a Srbije.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 95,9679 dinara, a najslabiji 3. avgusta, kada je srednja vrednost prema evru iznosila 106,6367 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: