Šoškić:Rano za rast plata i penzija

Novi guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da je još rano za odmrzavanja plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

15:00

Default images

On ističe da bi njihov rast trebalo da usledi tek posle odgovarajućeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Svestan sam toga da se kod nas teško živi, da je nivo potrošnje nizak. Ipak, ukupno posmatrano, nivo potrošnje je veći od onog koji nam omogućava da živimo u okviru onoga što stvaramo i da stvaramo preduslove i da se razdužujemo", istakao je Šoškić.

"Drugim rečima, Srbija mora da poveća proizvodni potencijal, a rast mora ići putem koji je teži", kazao je on.

Prema rečima Šoškića, to znači da srpska privreda mora da traži tržišta u inostranstvu, a tek će rastom BDP-a koji je izvozno orijentisan biti stvoreni uslovi da postepeno počne da raste standard građana.

Novi guverner je naglasio da će, kakav god stav vlada zauzela povodom eventualnog odmrzavanja plata i penzija, NBS nastaviti da sprovodi svoj deo obaveza, koje se svode na održavanje stabilnosti cena. "Svaki rast tražnje na tržištu koji ugrožava cenovnu stabilnost izazvaće odgovorajuće mere Narodna banke", precizirao je Šoškić.

On je ocenio da predstojeći pregovori povodom pete revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sigurno neće biti laki, jer će biti potrebno naći balans izmedju onoga što je moguće i onog šta sa teoretske tačke treba uraditi.

"Siguran sam da će svaki novi izdatak koji Srbija pravi u pravcu investicija u infrastrukturu naići na razumevanje MMF-a jer to otvara nova radna mesta i podiže prihode", istakao je guverner.

"Verujem da u tom domenu vlada treba da radi više, kao i na suzbijanju sive ekonomije, odnosno naplati poreza i racionalizaciji u javnim nabavkama. To su domeni u kojima verujem da još uvek ima prostora za unapređenje", kazao je Šoškić.
Povodom slabljenja dinara prema evru od početka godine, on je podsetio da je u režimu fluktuirajućeg deviznog kursa, kakav Srbija ima, kontinuirana promena vrednosti domaće valute "svakodnevna i normalna pojava".

"Te promene su nekada naviše, a nekada naniže. Ako je valuta bila suviše potcenjena, pre ili kasnije doći će do njene apresijacije, odnosno rasta njene vrednosti. I obrnuto, ako je valuta bila suviše precenjena, pre ili kasnije doći će do njene depresijacije, odnosno pada njene vrednosti. Ovo drugo je ono što se dešava sa dinarom od kraja 2008. godine", naglasio je Šoškić.

Prema njegovim rečima, ne treba smetnuti sa uma da "slabost dinara" pogoduje najzdravijem i najpoželjnijem segmentu domaće privrede - izvoznicima koji koriste domaće repromaterijale i koji najviše utiču na dugoročan rast zaposlenosti i BDP-a Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: