Talas poskupljenja se bliži Srbiji

Talas poskupljenja koji su najpre najavili pekari, prema izjavama proizvođača, preti da se pretvori u lavinu koja će povući sa sobom gotovo sve dobavljače.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Četvrtak, 05.08.2010.

00:24

Default images

Već su skuplji mleko, jogurt i sir pojedinih dobavljača, a uveliko se najavljuje i povećanje cenovnika za sveže meso, ulje, sokove, slatkiše, pića, cigarete...

Pored skoka evra, glavni razlog viših cena je nestašica sirovina na tržištu, izazvana nepovoljnim vremenskim prilikama, kao i paprene cene energenata.

Posle najave Imleka da će povećati cene svojih proizvoda za pet odsto, poskupljenja su najavili i predstavnici još nekoliko mlekara u Srbiji.

Za sada su primenjene nove cene Subotičke mlekare, i to u rasponu od dva do osam odsto. Litar subotičkog dnevnog mleka sada staje 59,90, čaša punomasne pavlake je 37,9, a litar jogurta je 82,9 dinara. Imlekove nove cene verovatno će početi da se primenjuju krajem ove nedelje, kažu trgovci.

Proizvodi Niške mlekare skuplji su za sedam odsto - litar pasterizovanog mleka skuplji je za dva dinara i sada košta 43,7, a litar dugotrajnog mleka je 64,5 dinara. Jogurt se prodaje po 62 dinara, dok je ranije prodavan za 57,5 dinara. Mlekara Šabac će fazno, kako su rekli, povećavati za tri odsto samo cene mlečnih prerađevina, ali cenu običnog mleka neće menjati.
Manje je i mesa na tržištu, ponuda je pala, pa je realno očekivati da će uskoro naviše ići i cene mesa. Trenutno, u proseku, svinjski but košta 350 dinara. "Ne treba očekivati velika pomeranja cena mesa, jer je u prodavnicama smanjena tražnja za tom životnom namirnicom. Zbog male ponude tovljenika na tržištu moguće su samo manje korekcije cena svinjskog mesa", kaže Momir Jovanović, predsednik Grupacije mesne industrije u Privrednoj komori Srbije.

Jovanović ističe da bismo, da kupovna moć stanovništva i tražnja nisu tako male, imali nestašicu i visoke cene, ali da, pri ovako maloj kupovnoj moći, bez obzira na smanjenje proizvodnje, neće biti većih pomeranja cene mesa.

Nova cena jestivog ulja iz Dijamanta još nije primenjena, trgovci oklevaju, jer niko ne želi prvi da izađe sa višim cenama. Traženo povećanje cena iznosi 11 odsto, što znači da bi po novoj računici litar ulja koštao od 110 do 112 dinara. U somborskom Suncu i Vitalu iz Vrbasa zasada ne najavljuju rast cena.

Stigli su i novi cenovnici za pojedine sokove i alkoholna pića, viši od šest do 10 odsto, ali oni će biti primenjeni tek u drugoj polovini avgusta, ističe većina prometnika.

Poskupele i cigarete

Talasu najava poskupljenja su se pridružile i duvanske kompanije, od kojih su neke umesto najava odmah prešli na dela. Gotovo sve cigarete koje se proizvode u Duvanskoj industriji Niš, koja posluje u sastavu kompanije Filip Moris, poskupele su za pet do 10 dinara.
Pretpostavlja se da je osnovni razlog povećanja cena cigareta rast minimalne akcize koju je Vlada povisila 29. jula. Ona je povećana sa 43,52 na 47,02 dinara. U Ministarstvu finansija objasnili su da je reč o redovnom šestomesečnom usklađivanju minimalne akcize, ali su tvrdili i da to neće dovesti do poskupljenja cigareta.

Drugi proizvođači nisu menjali cenovnike. Međutim, imajući u vidu dosadašnju praksu to će se neminovno dogoditi što oni i ne kriju. Situacija na tržištu je takva da su zbog visokog udela DIN-a, ostali proizvođači uglavnom primorani da prate cenovnu politiku lidera.

U "Britiš ameriken tobaku" kažu da trenutno analiziraju uticaj uvećane minimalne akcize. „Verovatno ćemo reagovati u pojedinim cenovnim segmentima, ali se konačna odluka očekuje početkom naredne nedelje“, kažu u BAT-u. U "Japan tobaku" nisu mogli da govore o eventualnom poskupljenju jer je odgovorna osoba trenutno na odmoru.

U inđijskoj fabrici Monus potvrdili su da još uvek nisu menjane cene cigareta „fast“, „monus“, „de santis“ i „tu bizi“, ali nisu želeli da otkriju sledeće poteze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: