Karićima plene čak 85 nekretnina

Porodici Karić preti oduzimanje 85 nekretnina, među kojima su stanovi, vile i skoro 50 automobila.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 04.08.2010.

10:23

Default images

To je spisak imovine za koju su istražni organi do sada utvrdili da se nalazi u njihovom vlasništvu.

Na spisku je i više od deset preduzeća, saznaje list Blic od izvora upoznatog sa finansijskom istragom. Optužnica protiv članova porodice Karić, prema informacijama lista biće podignuta u septembru i njome će biti obuhvaćeno skoro 30 istraga koje su do sada pokrenute protiv 25 osoba zbog zloupotreba.

"Izveštaj istražnih organa za sada ima 200 stranica. Njime je obuhvaćeno 70 osoba, među kojima je najviše članova porodice Karić. Od 85 kuća i stanova, do sada popisanih, tri objekta se nalaze u Londonu, a ostali su u Srbiji. Tužilaštvo će odlučiti za šta će podneti zahtev sudu za privremeno oduzimanje, a zatim i za trajno", navodi izvor.

Prema njegovim rečima, ovo je jedna od najsloženijih finansijskih istraga u Srbiji ikada.

"Postoje sumnje da su članovi porodice Karić organizovali fiktivnu kupovinu nekretnina i poslovnog prostora preko of-šor kompanija, koje se nalaze u njihovom vlasništvu, ili njima bliskih osoba. Utvrđuje se vlasnik svakog dela imovine ponaosob. Oni su imali i legalne prihode, pa se utvrđuje šta je stečeno zakonito, a šta zloupotrebom", objašnjava izvor i podseća da je Bogoljub Karić (56) odredio sebi platu u Kompaniji “Braća Karić” od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Zanimljivo je da je pod istragom i vila u Tolstojevoj 29, koju su Karići iznajmili Ambasadi Južne Koreje za 200.000 dolara godišnje. U posedu porodice Karić i njima bliskih osoba je skoro 50 automobila. Među ljubiteljima luksuznih četvorotočkaša ističu se Bojan i Goran Karić, a jedan od članova porodice ima sedam skupocenih motocikala.
Pored nekretnina i vozila, na spisku imovine članova porodice Karić nalaze se i brojna preduzeća.

Na primer, Kompanija “Braća Karić” osnovana 1995. sa sedištem u Jevrejskoj ulici 24 u Beogradu. Prema podacima Agencije za privredne registre, uloženi vlasnički kapital u ovo preduzeće je 508.984 evra. U registar je upisano troje vlasnika - Muhamed Muljahadža sa 54 odsto vlasništva, “Astra banka” sa 43 odsto, i Bogoljub Karić sa tri odsto.

Pod istragom je i preduzeće AD “Astra banka” sa sedištem u Ulici kralja Petra 60 u Beogradu, čiji je osnivački kapital bio 110.282.712 američkih dolara. Prema podacima Agencije za privredne registre, “Astra banka” se sada nalazi u stečaju, a njeni akcionari su brojna preduzeća među kojima su neka registrovana na Bahamima, Kipru, ali i državna preduzeća u Srbiji.

Istražni organi ispituju i poreklo kapitala u preduzeću “Family tourist” sa sedištem u Beogradu, čiji je vlasnik Olivera Nedeljković (51), sestra Bogoljuba Karića. Upisani kapital ovog preduzeća registrovanog za turizam i iznajmljivanje vozila je 103.997 evra.
Prva krivična prijava u vezi s poslovanjem “Mobtela” podneta je protiv Bogoljuba Karića (56) 18. februara 2006, kada je osumnjičen da je zloupotrebio položaj i oštetio državu za skoro dve i po milijarde dinara, a Interpolova poternica koja je za njim raspisana 24. februara, i dalje je na snazi.

Protiv Sretena Karića (62) prijava je podneta 19. januara 2006. zbog sumnje da je kao direktor “Mobtela” oštetio državu za oko 50 miliona dolara. Kasnije su osumnjičeni Zoran (60) i Dragomir Karić (61) i njihova sestra Olivera Nedeljković (51) za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

Karići se terete da su prebacivali pare od “Mobtela” na račun “Astra banke” u Beogradu. Taj novac je korišćen za kupovinu akcija “Astra banke” čija je poslovnica omogućila kiparskim preduzećima “Yucyco”, “Polivos”, “Hawkbuyry” i “Goldform” devizne kredite bez ikakvih garancija. Omogućeno je i prebacivanje profita “Mobtela” za 1999. u iznosu od 10,8 miliona američkih dolara na račun preduzeća “Daki internacional”.

U tužilaštvu zaključuju da je cilj svih transakcija bio da se prikrije isplata firmi “BK trade” i onemogući isplata dobiti državnom preduzeću “PTT Saobraćaj Srbije”. Sve to je rađeno kako bi se pokrio minus na računima preduzeća “Daki internacional”, kod “Astra banke” na Kipru, koji je završio na ličnim računima članova porodice Karić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: