Budžet gubi 200 mil. EUR na gorivu

Srbija je za prvih šest meseci ove godine izgubila čak 200 miliona evra od akciza i poreza na gorivo jer je prodaja benzina i dizela opala čak za 30 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

00:16

Default images

Tome su doprineli kriza i smanjena kupovna moć, kao i znatno niže cene goriva u nekim susednim državama, u kojima su naši vozači masovno punili rezervoare.

Od početka godine na pumpama okolnih država, pre svih BiH, Makedonije, Bugarske i Rumunije, naši vozači ostavili su na desetine miliona evra.

Uz pad prometa zbog krize, to je dovelo do smanjene prodaje goriva kod nas od 355 miliona evra, u odnosu na isti period prošle godine. Budžet Srbije na taj način je uskraćen za oko 200 miliona evra, koliko bi od nameta država naplatila da se prodaja zadržala na prošlogodišnjem nivou. Cene goriva u Srbiji se nisu menjale gotovo tri meseca, ali se vozači u većini okolnih zemalja i dalje voze jeftinije od nas. Tako je benzin u Bugarskoj jeftiniji za oko 10, a evrodizel za skoro 15 dinara. Slične cene su u Bosni i Hercegovini i u Rumuniji, dok je u Makedoniji izrazito jeftin evrodizel.

"Kod nas je opala potrošnja goriva iz više razloga. Prvo, privreda nam je paralisana. Drugo, opala je i kupovna moć građana, a treći razlog je to što se sve više vozača snabdeva u susednim zemljama. Zbog toga je promet opao za trećinu", kaže Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi Srbije.

U Srbiji je prošle godine prodato oko 600 miliona litara benzina i 1,5 milijardi litara dizela. S obzirom na to da je promet goriva opao za 30 odsto, za prvih šest meseci ove godine prodato je oko 90 miliona litara benzina i 225 miliona litara dizela manje. A veliki deo kolača slio se baš u okolne zemlje.

Potpredsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić kaže da država mora da smanji akcize kako bi cene goriva u Srbiji bile konkurentne. "Rafinerije NIS-a bi trebalo da spuste cenu prerade, koja je možda i najskuplja na svetu, a država da se odrekne dela akcize. Druga solucija je da se smanje akcize na benzin a povećaju na autogas", smatra on.
Direktor „AVIA Petrobarta" Aleksandar Mileusnić tvrdi da bi razlike u cenama goriva u Srbiji i u susednim zemljama bile i veće da dinar nije devalvirao.

"Jasno je da je razlika u ceni mnogo manja samo zahvaljujući padu vrednosti domaće valute. Međutim, mi se nalazimo u jeku turističke sezone, kada bi, bar na tranzitnim putevima, trebalo da je veća potrošnja. Ali, na pumpama naše kompanije je ona više od 20 odsto manja u odnosu na prošlu godinu. Problem je što se i prošle godine prodavalo manje u odnosu na 2008.", kaže Mileusnić.

Iako su iz Ministarstva finansija ranije najavljivali da će razmotriti smanjenje ili preraspodelu akciza, to se nije desilo. Milan Rakić podseća da se radna grupa koja je formirana ovim povodom nikada nije oglasila.

"Resorna ministarstva su napravila neku komisiju koja je trebalo da analizira smanjenje akciza, ali oni nikada nisu saopštili javnosti do kakvih su zaključaka došli. Mi smo i tada govorili da treba izmeniti akciznu politiku. Da se to uradilo, gorivo bi danas bilo jeftinije od osam do 12 dinara. Međutim, u poslednja tri meseca propuštena je prilika da se to sprovede", navodi Rakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: