Šoškić: Kurs evra ne treba da brine

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže za B92 da građani nemaju razloga da se "hvataju za glavu" zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Utorak, 03.08.2010.

20:02

Default images

"Zašto da se građani hvataju za glave zbog kursa ako primaju plate u dinarima i plaćaju takođe u dinarima", pita novoizabrani guverner NBS.

On objašnjava da realna vrednost plate zavisi od kupovne snage domaće valute koja se meri kretanjem cena, dok "to kako se kurs menja najviše tišti one koji imaju dugove koji su indeksirani u evrima".

Šoškić navodi da je uzimanje kredita vezanih za kurs evra "individualni rizik koji podnosi svaki pojedinac ili preduzeće koje se na taj način zaduži", ali i dodaje da to "ukoliko se javlja u većem broju, može izazvati i sistemske rizike i o tome NBS vodi računa".

Govoreći o kursu dinara, on kaže da je "direktna uloga centralne banke na deviznom tržištu ograničena na intervencije iz deviznih rezervi, međutim to je skupo i može da vodi ka dodatnom zaduživanju".

On je napomenuo da je nivo kursa dinara od početka godine promenjen za nešto više od 10 odsto, što bi se u kontekstu promena drugih valuta u zemljama koje imaju režim fluktuirajućeg kursa moglo smatrati umerenom korekcijom deviznog kursa.

"Činjenica da je kurs na 'istorijskom minimumu' ne treba da izaziva čuđenje s obzirom na to da je u Srbiji stopa inflacije kontinuirano viša od prosečne u evrozoni, te da su korekcije na deviznom tržištu koje uzimaju u obzir ovu činjenicu normalne i očekivane. U deviznom režimu kakav ima Srbija promene deviznog kursa i naniže i naviše su normalna stvar", objašnjava on.

"Na kurs Narodna banka može da utiče na dva načina: jačim intervencijama iz deviznih rezervi ili restriktivnom monetarnom politikom, a i jedno i drugo ima svoju cenu i posledice. Intervencije iz deviznih rezervi su skupe, a restriktivna monetarna politika povećava nelikvidnost u privredi i posledično može da dovede do manjeg rasta bruto domaćeg proizvoda", navodi guverner.

On, takođe, dodaje da inflatorni pritisci postoje, ali navodi da pokazatelji govore da će centralna banka ostvariti stabilnost cena. Šoškić kaže i da Narodna banka svakodnevno prati šta se dešava, te da će svojim merama sprečiti eventualna nepovoljna kretanja na finansijskom tržištu.

Iako je preuzeo dužnost u trenutku kada vrednost dinara prema evru beleži negativne rekorde, a postoje i najave talasa poskupljenja, guverner tvrdi da to neće ugroziti osnovne ciljeve NBS.

Srbiji potrebni investitori na duži rok

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da Srbija mora da postane zemlja koja neće privlačiti kapital koji je motivisan da na kratak rok ostvaruje profite, već one koji su opredeljeni da ovde dugoročno ostanu.
"Monetarna politika na najbolji način može da pomogne unapređenju izvoza tako što će obezbeđivati makroekonomsku stabilnost, realno i stabilno devizno tržište i stabilnost finansijskog sektora, kao značajan deo ukupnog investicionog ambijenta koji je pretpostavka za izgradnju konkurentnog izvoznog sektora", kazao je on.

Šoškić je rekao da je za kreiranje i sprovođenje monetarne politike odgovorna NBS, ali to ne znači da nije potrebna saradnja Vlade i Narodne banke, kao i drugih institucija. "Ukoliko postoje različita mišljenja u pogledu izbora nekih mera, saradnja je neophodna, jer Srbija mora da sprovede reformske poteze koji će obezbediti efikasnije funkcionisanje sistema i dugoročni ekonomski oporavak", rekao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: