Evro danas rekordnih 106,64 dinara

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,27 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 106,6367 dinara za evro, što je najniža vrednost domaće valute od uvođenja evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.08.2010.

16:21

Default images

Prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banek Srbije (NBS), evro vredi oko 28 para više nego juče, kada je srednji kurs bio 106,3524 dinara za evro.

Centralna banka prodala je u ponedeljak 40 miliona evra na deviznom tržištu, a od početka godine prodala je milijardu i 687 miliona evra kako bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa i podstakla promet.

Zvanični srednji devizni kurs juče je bio je 106,3524 dinara za evro, što je bila i najniža vrednost domaće valute od uvođenja evra. Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

Ekonomisti upozoravaju da novi guverner Dejan Šoškić mora da pazi sa korišćenjem deviznih rezervi u svrhu odbrane kursa. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić procenjuje da će Šoškić slediti koncept da za ovu zemlju nema drugog izlaza nego da se poveća izvoz.

"Ako zaista bude mogao da ostane na tom konceptu, NBS neće intervenisani tako često na međubankarskom deviznom tržištu. Ipak, teško će novi guverner moći da se odupre raznim pritiscima, s obzirom na to da je dinar u poslednje vreme dosta oslabio. Nažalost, mnogo je više onih koji traže da se zaustavi dalje klizanje dinara nego onih kojima odgovara da evro raste. Tako da je sigurno da će guverner u priličnoj meri biti izložen pritiscima da se mnogo snažnije brani dinar", kaže Savić.

I ekonomista Nikola Fabris nema dilemu da Šoškiću predstoje strahoviti politički pritisci. "Poslovanje mnogih interesnih grupa u velikoj meri zavisi od kursa. Jedno kretanje kursa odgovara uvoznicima, a drugo izvoznicima. Ne treba izgubiti iz vida ni bankarski lobi. Međutim, poznajući Dejana Šoškića i imajući u vidu njegovu nezavisnost, ubeđen sam da će on uspeti da se odupre svim tim pritiscima. Šoškić dolazi u vrlo nezgodnom trenutku, kada smo već negde blizu toga da se devizni kurs polako otima kontroli", kaže Fabris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: