Železnica Srba, Hrvata i Slovenaca

Srbija, Hrvatska i Slovenija potpisale su deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke železničke kommpanije radi poboljšanja saobraćaja na Koridoru 10.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.07.2010.

12:06

Default images

Nova kompanija čije će sedište biti u Ljubljani, trebalo da počne da radi 1. septembra i njom će upravljati Slovenija jer je članica Evropske unije, rekao je ministar Milutin Mrkonjić.

Deklaraciju su u Beogradu potpisali srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja i veza Slovenije Patrik Vlačič i hrvatski državni sekretar Ministarstva mora saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Danijel Mileta.

Tim dokumentom su se tri države obavezale da će raditi na otklanjanju amdinistrativnih ograničenja prilikom prevoza robe i putnika preko graničnih prelaza.

Mrkonjić je kazao da je jako dobro što tri zemlje rade na ekonomskim integracijama i dodao da osnivanje zajedničke kompanije pokazuje da
ekonomski odnosi diktiraju političke odnose. Vlačić i Mileta su ocenili da se radi o istorijskom potpisu.

Koridor 10 ide od Nemačke i Austrije, preko Slovenije, Hrvatske i Srbije ka Turskoj.

Od Ljubljane do Istanbula za 35 sati

Mrkonjić je kazao da sada Koridorom 10 ide oko 700 vozova, dok konkurentskim Koridorom 4 preko Mađarske ide oko 7.000, odnosno oko 90 odsto saobraćaja između Nemačke i Turske.

Prema njegovim rečima, cilj nove kompanije je da privuku te vozove i da se obezbedi veća brzina tako da se od Ljubljene do Istanbula umesto za 60 sati ubuduće stiže za 35 sati.

U tom smislu, kazao da je srpski ministar, konkretna dobit sve tri države bi na godišnjem nivou bila po 50 miliona evra.

On je kazao da se pruga kroz Srbiju mora modernizovati navodeći da na pojedinim mestima nije ni eletrificirana, dok je državni tajnik hrvatskog ministarstva Danijel Mileta rekao da je u toj zemlji deo Korodora 10 najbolji deo pruge.

Slovenački ministar Vlačić je kazao da Slovenija nema železničku infrastrukturu kakvu bi želele i dodao da u narednih pet godina planiraju da ulože od 5 do 8 milijardi evra.
Trojica ministara su početkom sedmice na Brdu kod Kranja postigla dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije sa ciljem da prevoz robe i putnika učine efikasnijim, rentabilnijim i bržim i kako bi put od Ljubljane do Istambula bio skraćen sa sadašnjih 57 na 35 sati.

Trojica ministara su tom prilikom ocenila da je formiranje takvog zajedničkog preduzeća na železnici pravi način da se eliminišu sve trenutne slabosti koje opterećuju efikasnost poslovanja, kao što su komplikovane i spore procedure na graničnim prelazima, odnosno u postupku carinske, fitosanitarne i veterinarske kontrole.

Na sastanku na Brdu kod Kranja ocenjeno je da robni transport železnicom kroz tri države ide predugo, tako da ni jedno od nacionalnih železničkih preduzeća nije konkurentno.

Najavljeno je, istovremeno, razgranavanje budućeg zajedničkog preduzeća, uz stvaranje vagonskog pula i dogovoreno da bude pružena prilika i nekim drugim zemljama da se priključe tom zajedničkom projektu na železničkom Koridoru 10.

Ministri Šlovenije, Hrvatske i Srbije formirali su i grupu stručnjaka sa svojih železnica koji će raditi na realizaciji postignutog dogovora.
Dogovoreno je da buduće preduzeće bude locirano u Ljubljani, u skladu sa normativima Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: