Advokati oslobođeni fiskalnih kasa?

Advokatska komora Srbije će sama inicirati predlog nove poreske politike Vladi koja je pre više od godinu i po dana rešila da advokatima uvede fiskalne kase.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 30.07.2010.

08:29

Default images

Pregovori o poreskoj politici i uvođenju fiskalnih kasa u advokatske kancelarije još nisu završeni.

Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, kaže da je na poslednjem sastanku na kome je prisustvovala i ministarka pravde Snežana Malović od Advokatske komore prihvaćena obaveza da sami iniciraju predlog nove poreske politike.

"Svesni smo da dosadašnja poreska politika mora da se menja. Advokati su dužni da vode knjigu prihoda, ali većina njih to nije činila, kao što nije uplaćivala ni dnevni pazar na tekuće račune, a i poreska uprava nije dobro kontrolisala rad advokatskih kancelarija. Očekujemo predlog Advokatske komore i na osnovu njega ćemo bazirati predstojeću politiku", ističe Milosavljević.

Milosavljević dodaje da se ne insistira na fiskalizaciji, već na suštini kako bi advokati bili obuhvaćeni poreskim sistemom.

Advokati predlažu da se pazar predaje nedeljno

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da je zadovoljan dosadašnjim pregovorima. "Zbog osobenosti profesije siguran sam da fiskalnih kasa u advokaturi neće biti. Krajem godine usvojen je novi Zakon o nomenklaturi delatnosti koji su advokati dočekali sa odobravanjem, jer se po njemu advokati vode pod šifrom 6910, kao naučne i stručne delatnosti", ističe Đorđević.

On dodaje da advokatska komora predviđa da je advokat u obavezi da izda račun, kao i da zaključi ugovor sa klijentom.

"Po do sada važećim propisima u obavezi smo da dnevno predajemo pazar, ali to nekad nije izvodljivo kada smo na putu, pa ćemo predložiti novinu da se pazar predaje nedeljno", ističe Đorđević.

Advokatska komora Srbije, u kojoj je oko 7.000 advokata početkom novembra prošle godine organizovala protest upozorenja kako bi se država odvratila od uvođenja fiskalnih kasa. Tada je apostrofirano da bi fiskalizacija omogućila izvršnoj vlasti da u svakom trenutku kontroliše rad advokata, kao i da bi poreski inspektori pod izgovorom da proveravaju ispravnost fiskalnih računa mogli da imaju uvid u predmet klijenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: