Jelašić predao dužnost Šoškiću

Dosadašnji guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić predao je danas dužnost novoizabranom guverneru Dejanu Šoškiću.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

16:01

Default images

Jelašić je prilikom predaje dužnosti izrazio očekivanje da će novi guverner srpske centralne banke, kojeg je juče izabrala Skupština Srbije, uspešno obavljati taj posao.

"Bila mi je čast da radim u NBS", rekao je Jelašić koji je u martu ove godine dao ostavku iz ličnih razloga. Zahvaljujući se na saradnji svim saradnicima i državnim institucijama on je dodao - "ko zna gde i ko zna kad".

Novi guverner Dejan Šoškić ocenio je da je Jelašić uspešno vodio srpsku centralnu banku koja je za vreme njegovog mandata ojačala i stekla veću nezavisnost. On je rekao da je za Srbiju važnije da ima jake institucije nego jake pojedince.

Šoškić je istakao da NBS, pored osnovnog cilja održavanja stabilnosti cena, očekuje i izazov vraćanja poverenja u domaću valutu. "Narodna banka Srbije će sarađivati sa državnim institucijama u podsticanju izvoza, štednje i investicija, na čemu će se zasnivati novi model privrednog rasta", kazao je Šoškić.

On je dodao da će u narednom periodu NBS morati da donosi značajne odluke koje neće uvek biti popularne, ali koje će morati da se sprovode.

Konkretni potezi koje će centralna banka povlačiti su, kako je objasnio, nastavak dosadašnje monetarne politike i ispitivanje svih mogućnosti za "fino podešavanje sistema", kako bi se obezbedio održiv provredni rast na srednji i dugi rok. "Nastojaćemo da obezbedimo što više instrumenata za kontrolu valutnog rizika", najavio je novi guverner.

Šoškić je 29. guverner u 126 godina dugoj istoriji srpske centralne banke i pre preuzimanja nove dužnosti bio je predsednik Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: