Markjone: Srbija je najbolja opcija

Izvršni direktor Fijata Serđo Markjone je potvrdio na sastanku sa predstavnicima italijanskih sindikata da će Fijat u Srbiji proizvoditi modele klase L0.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

00:48

Default images

„Razmatrajući opcije, došli smo do toga da je za proizvodnju našeg novog malog modela najbolja proizvodnja u Srbiji", objasnio je on.

Markjone je rekao da premeštanje proizvodnje novih modela automobila te kompanije u Srbiju neće biti na štetu italijanskog postrojenja Mirafjori u Torinu.

On je naveo da je odluka da se neki modeli automobila proizvode u fabrici u Kragujevcu, umesto u pogonu u Torinu, doneta imajući u vidu kratko vreme koje je kompanija imala na raspolaganju da otpočne proizvodnja. "Morali smo da donesemo odluku o tome gde ćemo proizvoditi budući model L0. Morali smo da kreiramo uslove za nastavak našeg projekta i u tim nastojanjima smo razmatrali i neke nove solucije koje bi garantovale ostvarenje našeg cilja. U Italiji ide jedan korak u napred i dva nazad“, rekao je on.

"Bilo je neophodno da izaberemo pogon koji nam garantuje da će odgovoriti zahtevima tržišta", naglasio je Markione.

Pokušavši da umiri sindikat pogona u Torinu, koji se pobunio protiv proizvodnje tri modela u Kragujevcu, Markjone je dodao da "to, međutim, ne znači da je isključena i perspektiva buduće proizvodnje u fabrici Mirafjore, pošto je petogodišnji plan Fijata toliko veliki, da ima i drugih opcija".

Podsetimo, uprava Fijata je ranije najavila da je spremna investicija od milijardu evra u fabriku u Srbiji. Deo novca, 400 miliona evra, finansiraće Evropska investiciona banka, Vlada Srbije - 250 miliona evra, a “Fijat” - 350 miliona evra.

Kragujevčani konačno odahnuli

Kragujevčani su juče konačno odahnuli. Ma koliko pokušavali da prikriju, većina se plašila da pod pritiskom Vlade Italije i sindikata, Fijat ne popusti, a što bi u prevodu trebalo da znači i odustane od investicije u Kragujevcu. S pažnjom su praćene internet vesti iz Torina, a vest da Fijat ne menja svoje planove u Srbiji prenesena je i na lokalnim medijima i internet portalima gotovo istovremeno kada se pojavila na agencijskim sajtovima.

„Znam da je bilo onih koji su iz razumljivih razloga brinuli za ishod pregovora poslovodstva Fijata i sindikata u Torinu. Lično nisam sumnjao u namere Fijata, jer je to ozbiljna kompanija koja svoje planove, kada ih saopšti, ne menja preko noći“, rekao je Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu, kaže da je „vest izuzetno dobra ukoliko je tačna. Bilo je mnogo različitih najava oko početka proizvodnje u Kragujevcu, i nadam se da će sve ipak biti realizovano. Investicija Fijata otvara perspektivu razvoja Kragujevca i regiona. U suprotnom, imali bismo sudbinu istoka i juga Srbije“.

Predstavnik Privredne komore Srbije u Italiji Ratko Ignjatović kaže da su u Fijatu zadovoljni uslovima u Srbiji, naročito zato što su plate mnogo manje nego u Italiji.

„Više puta su rekli da su zadovoljni. Objektivno, oni imaju interesa da proizvode u Srbiji zbog troškova rada kao i carinskih pogodnosti koje će imati po sporazumima koje ima naša zemlja sa Rusijom i drugim državama“, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: