Jelašić: Privremeni gastarbajter

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić kaže da nije zauvek zatvorio vrata centralne banke niti pakuje kofere da se iseli iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

18:03

Default images

"Biću privremeni gastarbajter, ali još nisam prihvatio nijednu poslovnu ponudu", rekao je Jelašić.

On je dodao da posle primopredaje dužnosti novom guverneru, koja će biti iduće nedelje, u narednih šest meseci ne može da radi u finansijskom sektoru Srbije, zbog čega će mu novo radno mesto biti u inostranstu.

"Za mene je mnogo da ne radim šest meseci i da sedim kod kuće i zato ću privremeno raditi u inostranstvu dok ne odlučim gde će biti moj novi angažman", rekao je Jelašić.

Izvesno je, kako je naveo, da će odmor provesti obilazeći sa porodicom prijatelje koji žive u inostranstvu i da će do kraja leta odlučiti koju poslovnu ponudu će prihvatiti.

Jelašić je istakao da je ponosan što je pre deset godina odlučio da se vrati u Srbiju i na sve što je uradio u centralnoj banci, dve i po godine kao vicegeverner, a potom šest godina kao guverner.

"Materijalno sam sigurno na gubitku zbog toga, a možda i profesionalno, ali nisam čovek kome je materijalno najvažnije. Život je prema meni bio velikodušan, imam 42 godine i verujem da još mogu da nađem kopču sa privatnim sektorom", rekao je Jelašić ali nije isključio mogućnost da opet radi u srpskoj centralnoj banci ili u nekoj državnoj instituciji.

Bilo gde da bude, kako je istakao, uvek će nastojati da pomogne Srbiji i njenim građanima jer smatra da "neko od gore vidi sve" i da svako ko ima za to mogućnosti treba da nešto učini za svoju zemlju.

"Ne mogu niti želim da se potpuno povučem iz Srbije. I iz inostranstva se ljudima i dalje može objašnjavati da je važno da preuzmu odgovornost za svoj život, pomoći im da donose bolje, pametnije i jeftinije odluke i da slepo ne slede političare koji se rukovode dnevnom politikom", rekao je guverner u ostavci.
Jelašić je zadovoljan što je uspeo da sa mesta prvog čoveka centralne banke smanji broj zaposlenih u toj instituciji sa 5.500 na manje od 2.200, zatim obezbedi stabilnost bankarskog sektora, uspostavi odličnu saradnju sa centralnim bankama regiona i Evropskom centralnom bankom.

"Ponosan sam i što građani sve više shvataju da devizni kurs nije presudan za inflaciju, ali u isticanju te činjenice NBS je možda mogla da bude agresivnija, kao i da zabrani zaduživanje u švajacarskim francima, ali bankari, političari i javnost bili protiv nas", rekao je Jelašić.

Njega su, kako je priznao, građani često oslovljavali sa "ministre", što je potvrda da se u javnosti još nedovoljno zna o tome šta je uloga vlade a šta centralne banke, odnosno "ko kosi, a ko vodu nosi".

"Narod treba da zna da guverner nije član vlade, da mu je najvažniji cilj da očuva stabilnost cena i finansijskog sistema, a tek potom ima ima obavezu da podržava vladinu politiku", istakao je Jelašić.

Jelašić je kandidatu za novog guvernera Dejanu Šoškiću poručio da nastoji da i on centralnoj banci da svoj pečat i da unapredi rad te institucije, a uveren je da će on svojom stručnošću i profesionalnošću to uspeti, kao i da se izbori sa neizbežnim pritiscima.

"I ja sam bio pod pritiscima, ali ne jakim", rekao je Jelašić i dodao da je retko bio viđen na prijemima, a nikad na tajnim večerama i sastancima. Njegovo osnovno načelo bilo je, kako je rekao, principijelnost, makar to nekad bilo na nečiju štetu.

"Pritisaka na guvernera će biti i ubuduće jer ne vidim da će se ubrzo poboljšati makroekonomska situacija, a i Vlada ulazi u drugo poluvreme i pripreme za izbore kad se mogu očekivati otpori nepopularnim monetarnim merama", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: