Metroom 28 km na sat kroz Beograd

Prva trasa Beogradskog metroa biće dugačka 15 kilometara, a gradnja će koštati oko 375 miliona evra. Prosečna brzina metroa biće oko 28,2 kilometara na sat.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2010.

00:07

Default images

Posle stručnih rasprava koje su trajale decenijama i velikog broja izrađenih studija, Beograd, čini se, nikada nije bio bliži dobijanju metroa.

Posao od blizu milijardu evra dobiće francuske kompanije, čiji će zadatak biti i da preseku dva „čvora” - kojom trasom će prolaziti prva linija podzemno-nadzemnog beogradskog metroa i gde će biti glavna stanica.

Prilično je izvesno da će se francuski projektanti opredeliti za trasu od Ustaničke ulice do Ulice Aleksandra Dubčeka (Tvorničke) u Zemunu. Ipak, valja sačekati poslednju reč stručnjaka kompanija „Ežis” i „Alstom”, kojima je poverena izrada projekta i master plana, o čemu će ugovor biti potpisan 1. septembra. Pred njima je između šest i dvanaest meseci rada na ovim i pratećim pitanjima, a čitav posao, vredan četiri miliona evra, platiće vlada Francuske u vidu donacije.

Beogradski metro biće nezavisan šinski sistem, a prema analizi koju su sačinili domaći stručnjaci, predviđeno je da ima tri linije i da mreža bude duga oko 36 kilometara, sa ukupno 55 stanica.

Prva trasa od Ustaničke ulice do odredišta u Zemunu bila bi dugačka 15 kilometara i koštala bi oko 375 miliona evra, smatraju stručnjaci Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Za deonice bi bilo utrošeno oko 130 miliona evra (stari deo grada – 67 miliona, Novi Beograd – 63 miliona evra), za podzemne stanice i stajališta oko 170 miliona evra, novi most preko Save, namenjen isključivo prolasku kompozicija metroa, koštao bi 20 miliona evra, za izgradnju depoa u Novom Beogradu biće potrebno 17 miliona evra, dok bi za napajanje električnom energijom, za signalizaciju i komunikacije bilo utrošeno više od 38 miliona evra.

Linija 1 (Ustanička – Aleksandra Dubčeka), duga 15 kilometara, gradila bi se u dve etape. Prvo bi trebala da bude izgrađena trasa od Ustaničke ulice do Ulice Aleksandra Dubčeka, a posle toga bi se nastavila izgradnje te linije do Bloka 45. Kompozicije metroa bi se, u proseku, kretale brzinom od 28,2 kilometara na sat, što znači da će za prevaljivanje puta od prve do poslednje stanice biti potrebno 26 minuta. Budućim putnicima od Ustaničke ulice do Trga Republike biće potrebno 12 minuta, a od Vukovog spomenika do Ulice Aleksandra Dubčeka 17 minuta.
U zavisnosti od predloga francuskih stručnjaka, ali i dogovora sa predstavnicima grada, biće odlučeno i gde će biti glavna stanica metroa. Kandidati su Trg Nikole Pašića i Trg Republike, s tim što ova druga lokacija ima blagu prednost.

Metro će prilično promeniti strukturu i „krvnu sliku” ostalih segmenata javnog gradskog prevoza. Najveća promena je izmeštanje autobuskog terminusa sa Zelenog venca, a Brankov most bio bi osetno rasterećen.

Kada je reč o podzemnim „tubama” kojima će se kretati kompozicije metroa, gotovo je sigurno da će se pribeći takozvanom plitkom ukopavanju, za razliku od nekadašnjih poniranja metroa na 30 do 40 metara ispod zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: