Turci grade deo Koridora 11 ka CG

Srbija i Turska su potpisale nekoliko bilateralnih sporazuma koji će omogućiti saradnju u oblasti izgradnje autoputeva u Srbiji, saopštava Ministarstvo za NIP.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

14:16

Default images

Sporazumi predvidjaju saradnju Srbije sa turskim kompanijama u obezbeđivanju sredstava za izgradnju saobraćajnica i zajedničko sprovođenje projekata.

Između ostalog, potpisan je Memorandum o razumevanju o realizaciji izgradnje deonica autoputa Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege.

Sporazumi o saradnju u izgradnji autoputeva u Srbiji su, kako se navodi u saopštenju, jedna od konkretnih rezultata posete turske državne delegacije koju predvodi premijer Turske Redžep Tajip Erdogan.

„More Marko, ne ori drumova!"

„More Turci, ne gaz'te oranja!"

- ostalo je samo u narodnoj pesmi. Turci danas u Srbiju nameravaju da ulažu i u oranje i u drumove. Premijeri Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdoan i Mirko Cvetković ocenjuju da su odnosi dve zemlje dobri, i navode da bi Srbija i Turska trebalo više da sarađuju na ekonomskom polju, naročito u građevini.

„Ovi sporazumi će nam dati dodatnu snagu da zajedno radimo u Srbiji, da radimo na izgradnji puteva koji će koristiti svima“, kaže Edrogan i dodaje da „turski biznismeni i investitori treba bez odlaganja da procene potencijale Srbije. A ne sumnjam da će im Srbija otvoriti put“.

Turskoj kompaniji Kolin insat, koja je ranije iskazala interesovanje za uključivanje u izgradnju prve deonice Koridora, prudružiće se i druge turske građevinske firme zainteresovane za izgradnju deonica Ljig-Čačak i Čačak-Požega, ali i za druge deonice.

Izgradnjom magistralnog puta M8, kako je saopštilo Ministarstvo za NIP, Srbija će dobiti modernu saobraćajnicu koja će činiti vezu sa Koridorom 11 i biti deo projekta umrežavanja Srbije autoputevima.

Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15 odsto potrebnih sredstava, dok će 85 odsto biti finansirano iz zajma koji će od Eksim (EXIM) banke obezbediti Vlada Turske. Međudržavnim sporazumom je predviđeno da u radovima učestvuje najmanje 45 odsto domaćih građevinskih firmi, koliko bi bilo i učešće domaće opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: