Komazec: Kriza će se zakomplikovati

Tokom 2010. u Srbiji se može očekivati produbljivanje ekonomske krize i vrlo spor oporavak u 2011, kaže profesor Beogradske poslovne škole Slobodan Komazec.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 09.07.2010.

08:58

Default images

Komazec je istakao da srpska privreda još ne izlazi iz krize i da će se kriza u mnogim oblastima produbiti i biti još složenija.

On kaže da se oblasti u kojima će se kriza još snažnije osetiti investicije, zaposlenost, inflacija, platni bilans, kurs, standard stanovništva i nelikvidnost privrede.

Profesor BPŠ je naveo da, usled nedostatka prihoda od privatizacije i donacija, nastaje ogroman rast domaćih i inostranih kredita za pokrivanje budžetskog deficita.

Komazec je naglasio da bi povećanje poreza na dodatu vrednost tokom krize samo produbilo već postojeću tešku situaciju, povećalo nelikvidnost privrede i ubrzalo inflaciju, ali je, prema njegovim rečima, neminovno jer inače preti teška budžetska kriza.

On je kazao da problemi sa finansiranjem javnog sektora postaju sve teži zbog gotovo uništene privrede i velike nezaposlenosti.

"Mada nismo izašli iz sadašnje krize, produbljivanje i novi nalet krize će započeti u javnom sektoru, brzo će se preliti u sektor dugova, proširiće se na realni sektor, a slomiti se u socijalnom sistemu", ocenio je Komazec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: