Mrkonjić: I Italija želi Koridor 11

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da su tvrdnje da je ponuda za gradnju deonice Ub-Lajkovac skupa "glupost kakvih se ranije naslušao".

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 02.07.2010.

00:32

Default images

Ponuđena cena za izvođenje radova potpuno je realna, neće biti korupcije i probijanja cena, kaže Mrkonjić i dodaje da će radovi početi sledeće nedelje.

On je rekao i da "žalbi nije bilo i neće ih biti". Mrkonjić je rekao da su srpski izvođači bili najpovoljniji i da su dobili posao.

"Posla na izgradnji autoputa od Beograda do Čačka, a potom do Boljara, biće mnogo. Rok izgradnje Koridora 11 od Bara, preko Podgorice, Boljara, Čačka, Beograda, Vršca do Temišvara, je pet godina", istakao je on.

Mrkonjić je izrazio uverenje da će sledeće nedelje biti sa predstavnicima vlade Crne Gore dogovoreno da se projekat izgradnje auto puta do Jadrana zajednički realizuje. Prema njegovim procenama, autoput bi bio završen za pet godina.

"Mi već pojedinačno tražimo novac za izradnju autoputa, ali bilo bi bolje da to uradimo zajedno", kazao je on i dodao da je u Crnoj Gori raspisan tender za deo autoputa u toj zemlji, "koji nije završen i koji je za sada neuspešan". Autoput Beograd-Požega-Južni Jadran je deonica budućeg Koridora 11, koji treba da poveže Srbiju, Crnu Goru i Rumuniju.

Ministarstvo za infrastrukturu je saopštilo da Italija lobira da Koridor 11, koji tu zemlju preko Srbije i Crne Gore treba da poveže sa Rumunijom ostane priznati međunarodni autoput. Kako se navodi u saopštenju iz Mrkonjićevog kabineta, to bi olakšalo finansiranje izgradnje autoputa jeftinijim međunarodnim kreditima. Vlada Srbije potpisala je sa konzorcijumom domaćih firmi ugovor o izgradnji deonice dela autoputa Beograd - južni Jadran, na delu od Uba do Lajkovca. Deonica Ub-Lajkovac autoputa Beograd-južni Jadran dugačka je 12,6 kilometara, sa 12 mostova, što je i najskuplja stavka u ponudama izvođača radova.

Konzorcijum domaćih preduzeća, na čelu sa Preduzećem za puteve Beograd, dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju tog dela autoputa Beograd - Južni Jadran u iznosu od 7,333 milijardi dinara i sa rokom završetka radova od 16 meseci. U konzorcijumu preduzeća iz Srbije, koji već gradi severni krak Koridora 10 od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije, su pored PZP Beograd i preduzeća Planum i Putevi Užice.

Predstavnica Ministarstva za infrastrukturu Biljana Vuksanović je kazala da se pripremaju sledeće deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, koje u ukupno dugačke oko 50 kilometara. Ona je rekla da će za njih tehnička dokumentacija do jeseni biti potpuno spremna sa svim dozvolama za početak postupaka javne nabavke.

Predstavnici izvođača radova su istakli da će na deonici od Uba do Lajkovca najviše sredstava biti utrošeno na izgradnji mostova i da će direktno biti zaposleno više od 1.000 ljudi, a indirektno mnogo više.

Kalanović: Preskupa gradnja autoputa

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović kaže da su cene ponuđene za gradnju autoputa Ub-Lajkovac znatno veće od prošlogodišnjih.Te cene su znatno više u odnosu na cenovnik koji je prošle godine važio za državne infrastrukturne projekte, naglašava ona.
"Meni je drago da je domaći konzorcijum dostavio najpovoljniju ponudu i da ima šanse da gradi, zbog problema sa padom aktivnosti u građevinskoj industriji, ali mi nije drago što su te cene značajno veće od onih koje smo postigli prošle godine", kazala je ministarka, dodajući da je tender još u toku i da tenderska komisija treba da bude nezavisna u odlukama.

Ministarka za NIP je, govoreći o obnovi puta Novi Pazar - Sjenica - Aljinovići, najavila da će taj posao biti potpuno završen u narednih godinu i po dana. Kalanovićeva je rekla da je to jedan od najdužih i najvažnijih puteva u tom delu zemlje, zbog veze sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i centralnom Srbijom.

"Činjenica da u Sandžaku imamo veliki problem sa putnom infrastrukturom, a naš je cilj da se i taj deo Srbije intenzivnije razvija", navela je ministarka.

Ilić: Propaganda pred izbore

Inače, ideja o gradnji auto puta Beograd - Južni Jadran, datira još iz vremena kada je infrastruktura bila u nadležnosti lidera Nove Srbije, Velimira Ilića, tada ministra za kapitalne investicije.
U prvoj reakciji na potpisani Ugovor, Velimir Ilić za B92 kaže da je način na koji se grade putevi u Srbiji samo propaganda.

“Meni je drago da počne da se radi, to je bio moj životni san. Ali, ovako kako je počelo, nema od toga ništa. Početi sa nekoliko milijardi dinara, to je stvarno gubljenje vremena. Trebalo je da bude tender, da se zatvori kompletna finansijska konstrukcija, što smo mi uradili kroz koncesiju“, kaže Ilić.

On objašnjava da se auto put takvog kalibra može uraditi jedino koncesijom. Iz sopstvenih prihoda, iz privatizacije, uz obećanja da će ako se proda Telekom to da se napravi, to je priča za malu decu… Sa tako malim sredstvima, sa tako malim parama početi, to je čisto politički marketing pred izbore, koji će najverovatnije biti iduće godine, gde se počelo četiri auto puta po nekoliko kilometara… to je, stvarno EPP”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: