Srbija "lider" u nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u aprilu je iznosi 19,2 odsto, odnosno, procenjuje se da je bez posla više od 570.000 osoba, kaže Republički zavod za statistiku.

Srbija

Izvor: Danas, Tanjug

Sreda, 30.06.2010.

13:09

Default images

Stopa nezaposlenosti je najviša u Vojvodini (20,9 odsto), potom u centralnoj Srbiji (20,6 odsto), dok je u Beogradu najniža i iznosi svega 14 odsto.

U odnosu na april prošle godine, stopa nezaposlenosti je porasla za 3,6 odsto, a u odnosu na oktobar 2009. godine za 2,6 odsto, navedeno je u saopštenju RZS-a.

Iako je prethodnih godina stopa nezaposlenosti rasla godišnje po jedan odsto u proseku, a u poslednjih godinu dana se popela za čak 3,6 odsto ovaj podatak, smatraju ekonomisti, ne bi trebalo shvatiti naročito dramatično. "Svuda u svetu je taj procenat sada veći nego što je bio, osim možda u Kini. Nezaposlenost je zbog krize svuda veća i ako pogledate videćete da je tako i u Španiji, Grčkoj, Slovačkoj, ne samo kod nas", kaže ekonomista Miroslav Zdravković i napominje da se postavlja i pitanje verodostojnosti podatka, koji svakako treba uzeti „s dozom rezerve“.

"Naravno da je veća nezaposlenost kada je od oktobra 2008. do danas otpušteno oko 170.000 ljudi. Uvek je problem sa tim anketama uzorak koji se uzima i koji god da je uvek je manje merodavan u odnosu na podatke koji mogu da se dobiju u Poreskoj upravi", ističe Zdravković.

On napominje da će taj trend da se nastavi gotovo sigurno dok „ne stignemo do dna“, odnosno do momenta u kom više nema ko da se otpusti. „To može da traje do kraja godine, sledećeg proleća ili leta, sve dok ne počnu da se otvaraju nova radna mesta“, naglašava Zdravković.

Potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković kaže da je ovaj podatak porazan i alarm za državu da konačno nešto učini. „Svakodnevno se otpuštaju radnici, šalju se na plaćene odmore, nema normalnog ambijenta. Mislim da Vlada mora da se uozbilji jer se stalno priča o nekim aferama, a stanje je dovedeno gotovo do socijalnog rata, napominje Vuković.

Umesto da se olakša privrednicima tako što će smanjiti porezi na doprinose država, ističe Vuković, gleda kroz prste i dozvoljava da stotine hiljada ljudi radi na crno. „To nigde ne vodi. Moramo svi jednako da poštujemo zakone, da plaćamo poreze, ali sve mi izgleda kao da ovde neko želi da zaradi ogroman kapital na uštrb ovih generacija“, naglašava Vuković, dodajući da je ovaj u svetu davno prevaziđeni neoliberalni koncept neizdrživ i da je Srbija trenutno daleko od socijalne i društveno odgovorne države.

Istovremeno, stopa zaposlenosti u Srbiji u aprilu je iznosila 38,1 odsto. Najveća stopa zaposlenosti je u Beogradu - 39,6 odsto, zatim u centralnoj Srbiji 38,9 odsto, a najmanja je u Vojvodini, gde je iznosila 35,4 odsto.

Stopa neformalne zaposlenosti u aprilu 2010. godine iznosila je 19,8 odsto i pala je za 0,8 odsto, u odnosu na oktobar 2009. godine, a 2,4 odsto u odnosu na april 2009. Neformalna zaposlenost predstavlja procenat onih koji rade ''na crno'' u ukupnom broju zaposlenih. Rad ''na crno'' obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi, zaposlene u registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, i neplaćene pomažuće članove domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: