Velike plate u propalim firmama

Zastupnik državnog kapitala u preduzeću u kojem je raskinuta privatizacija može da obavlja čak tri funkcije i za sve tri da prima platu koju sam i određuje.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 29.06.2010.

23:09

Default images

To je dovelo do apsurdnih situacija da u firmama za koje se ne zna ni da li će sutra raditi postavljena lica primaju i po nekoliko hiljada evra, piše Danas.

Zarade privremenih zastupnika do te mere se razlikuju da raspon može da se kreće od 20.000 dinara koliko prima zastupnik u Magnohromu, do 3.500 evra koje zarađuje predstavnik u Beogradskoj industriji piva.

Zakonom je inače utvrđeno da zastupnik kapitala prima zaradu u visini prosečne plate ako je reč o malom preduzeću, dva prosečna dohotka ako je srednje veličine i tri ako je veliko preduzeće. Međutim, dodatne mogućnosti otvaraju se ako zastupnik odluči da u toj firmi postane i direktor i predsednik upravnog odbora, što se ne kosi sa propisima. Akcijski fond se ne meša u to na koji način će on izabrati svoje saradnike, a kako predstavnik kapitala rukovodi obično sa većinskim paketom, koji dostiže i do 70 odsto akcija, on praktično prilikom formiranja organa upravljanja na skupštini akcionara, ima mogućnost da sam proglasi sastav rukovodećeg tima. Ako se zastupnik nalazi na sve tri funkcije, on može i da prima nadoknadu po sva tri osnova.

Tako je i zastupnik kapitala i direktor BIP-a, Slavko Škobić, o čijoj se nadoknadi od 3.500 evra govori poslednjih dana, objasnio da je visoku zaradu odredio Upravni odbor firme, propuštajući da pojasni kako je reč o organu koji je sam birao i postavio.

Iako broj aktuelnih zastupnika nije prevelik, vrlo je teško saznati kolike su njihove zarade. Naime, u Akcijskom fondu nam je rečeno da tu statistiku ne vode, a do telefona većine firmi teško je doći jer ono što je objavljeno na ranijim sajtovima, uglavnom više nije u funkciji, a čak ni brojevi koji se dobijaju na 988, često zvone u prazno.

Na naše pitanje koliko zarađuju, postavljeno u više od 40 firmi, odgovorilo je svega nekoliko zastupnika. Tako Milan Stajčić, koji upravlja većinskim paketom akcija u poljoprivrednom dobru Agrobačka iz Bača, kaže da dobija dve prosečne zarade, odnosno nešto iznad 60.000 dinara. „Imao bih pravo da naplatim troškove za korišćenje sopstvenog vozila, ali to nisam činio, niti sam koristio pravo na smeštaj ili neke druge nadoknade“, kaže Stajčić. I Jovan Vukobratović, iz preduzeća Graničar iz Gakova, kaže da kao nadoknadu prima ono što je zakonom propisano, odnosno oko 95.000 dinara, kao i platu od oko 24.000 dinara, koju u istoj firmi zarađuje kao poslovođa.

"Imao bih pravo na zaradu u visini tri prosečne plate, ali ja sam se opredelio da, kao i ostali radnici, primam minimalac uvećan za topli obrok i troškove prevoza. Iako osim poslova zastupnika kapitala vršim i funkciju predsednika Skupštine akcionara, po tom osnovu ne primam nadoknadu. Moguće je da će nekome ovo izgledati demagoški, ali je u našoj sredini takav stav delotvoran", bez ustezanja odgovara zastupnik kraljevačkog Magnohroma Dragomir Majstorović.

I penzioner beogradskog IMK, Slobodan Đokić, koji je sada na funkciji zastupnika kapitala, kaže da je to preduzeće svrstano u niskoakumulaciona, sa gubitkom od oko 200 miliona dinara koji je ostavio prethodni vlasnik i da zbog toga nema osnova da njegova nadoknada bude veća od 35.000 dinara, odnosno jednog prosečnog dohotka.

Ipak, ovih nekoliko firmi u kojima smo bez problema uspostavili kontakt i dobili informaciju, nisu modeli prema kojima se svi ravnaju. U najvećem broju preduzeća, posle najave koji podatak tražimo, više nije bilo šansi da stupimo u kontakt sa zastupnikom. Oni su, prema rečima njihovih sekretarica, bili prezauzeti, na sastanku koji nije moguće prekidati ili neplanirano i hitno odsutni.

Neki od njih, poput Gorana Kneževića, predstavnika u ugostiteljskom preduzeću Fontana iz Vrnjačke Banje, kratko su odgovorili da je to regulisano zakonom, odbijajući da kažu na koji način je to primenjeno u njihovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: