Kostić: Kriza za Srbiju tek dolazi

Predsednik kompanije "MK Grupe" Miodrag Kostić smatra da će se finansijska kriza na realan sektor u Srbiji odraziti tek u drugoj polovini ove godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.06.2010.

15:56

Default images

On dodaje dodao da ekonomska situacija u zemlji nije negativno uticala na poslovanje njegove kompanije.

"Mi ćemo verovatno imati najžešći deo krize u drugoj polovini godine kada se finansijska kriza preseli u realan sektor a preseljenje krize u realan sektor će podrazumevati, pre svega, nemogućnost vraćanja kredita", rekao je Kostić.

Kostić je dodao da većina kreditnih linija koje je realan sektor uzimao pre krize sada stiže na naplatu. On je naveo da je verovatan sledeći scenario to da će banke morati da otpisuju kredite koje nikada neće moći da naplate, a onda će svoj negativni rezultat morati da anuliraju povećanjem kamate i da tako, na neki način, pogoršaju uslove kreditiranja.

"Otežani uslovi kreditiranja se već sada vide jer banke sve teže odobravaju nove kredite, traže veće kolaterale, a u stvari to za rezultat ima teže poslovanje", dodao je on uz ocenu da su mere vlade dale određene rezultate i da idu u dobrom pravcu ali i da nažalost, smatra da one "neće pomoći svima".

Kostić se osvrnuo i na najavljenu poresku reformu, ističući da bi eventualno mera smanjenja poreza na zarade za jednu trećinu "obebeshrabrila akciju otpuštanja radnika".

"Nezaposlenost u Srbiji je dugoročni problem. Jedan od načina da se on reši je da u troškovima proizvodnje smanjite poreze i doprinose na zarade u cilju očuvanja radnih mesta. Ne zaboravite da danas porezi i doprinosi iznose 72 odsto bruto zarade. Znači na 100 dinara imate 172 dinara troška. To nije malo", ocenio je Kostić.

Po pitanju PDV-a, stav ovog biznismena je da "ako nema nijedna druga mera, treba posegnuti za tom merom. Mi se tu nalazimo u sredini, imate zemlje i sa nižim PDV-om i sa višim PDV-om. Ako se iscrpe sve ostale mere, onda dobro, povećajte PDV, šta da se radi".

Kostić je podsetio i da ne treba izgubiti iz vida da je ovde reč i o sistemskom problemu "koji nije nastao juče" i koji se ogleda u nesrazmeri između broja onih koji rade i ostvaruju neku dodatnu vrednost i onih koji ne rade - penzioneri i nezaposleni kao i u neuporedivosti zaposlenih u javnom i realnom sektoru.

"Imamo 1.850.000 zaposlenih, od čega u raznim upravama, javnom sektoru, lokalnoj samoupravi imate 500.000 zaposlenih. Nema diskusije da je za ovako malu zemlju 500.000 zaposlenih u javnom sektoru veliki broj", rekao je Kostić i založio se za smanjenje zaposlenih u javnoj upravi.

On je dodao i da bi, uvažavajući realnost, penzije morale "da idu u relativnom odnosu dole u odnosu na one koji rade" kao i da bi javni činovnici koji su višak u javnom sektoru trebalo da "idu kući i rade drugi posao".

"MK grupa" na vreme izašla iz Srbije

Kostić se osvrnuo i na poslovanje svoje kompanije ukazujući da "MK grupa" nije "tipično preduzeće" da bi se analizirali efekti ekonomske krize u Srbiji.

"Naša kompanija je izuzetak. Na vreme smo izašli iz zemlje. Tako recimo, ove godine imamo deset miliona evra dobiti u Ukrajini i to u četvrtoj godini rada. Mi nismo tipično preduzeće za Srbiju jer 40 odsto naših prihoda dolazi od izvoza. Nas ne tangira ni kurs, ni javni dug i mi više zavisimo od spoljnjeg tržišta", rekao je Kostić.

On je dodao da je "MK grupa" napravila dobar potez što je na vreme restrukturirala finansijske aranžmane sa bankama, a otporu na krizu doprinelo je i to što preduzeće ima dugu tradiciju postojanja na tržištu. "Kriza nas nije pogodila u rastu. Mi smo već snizili troškove proizvodnje, uspostavili odnose sa stranim partnerima i izvozimo godišnje 120 miliona evra robe", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: