Ni fudbal nije podigao prodaju piva

I ove godine je prodaja piva u Srbiji pala, i to za više od osam odsto, što je samo nastavak negativnog trenda iz prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.06.2010.

08:55

Default images

Iako je, prema nekim očekivanjima, Svetsko prvenstvo u fudbalu trebalo da „izvadi situaciju“ i poveća prodaju, to se nije dogodilo.

Do maja ove godine prodaja piva na srpskom tržištu pala je za 8,4 odsto, dok je izvoz podbacio za 7,8 procenata, kažu u Udruženju pivara i sladara Srbije (UPSS).

Ovo je samo nastavak trenda od prošle godine. U Srbiji je tada prodato 2,85 miliona hektolitara piva, što je pad za 12 odsto u odnosu na 2008. godinu ili vreme pre krize. Kriza je istovremeno negativno uticala i na tržišta u regionu, pa je i srpski izvoz pao za 13,4 odsto, na oko pola miliona hektolitara piva. „Glavni uzroci konstantnog pada proizvodnje i prodaje piva su štednja građana zbog neizvesne ekonomske situacije, ali i vremenski uslovi koji ni ove ni prethodne godine nisu bili povoljni za potrošače“, kaže predsednik UPSS-a Miodrag Maksimović.

U Beogradskoj industriji piva (BIP) kažu da je prodaja u 2009. godini zadržala nivo iz 2008, te da su negativan trend osetili tek ove sezone.

Od početka godine prodaja je pala za oko 10 do 15 odsto, što je donekle i posledica lošeg vremena. I Svetsko prvenstvo u fudbalu je podstaklo konkurenciju da se dodatno aktivira“, kaže Radmila Lazarević, marketing menadžer u BIP-u, i ocenjuje da će se ovakav trend verovatno zadržati do kraja godine.

Negativan talas osećaju i u našoj najvećoj pivari u Apatinu, u kojoj se proizvede svako drugo pivo u Srbiji. Ove godine Apatinska pivara je zabeležila pad prodaje za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je 2009. godine prodaja pala za više od 15 procenata u odnosu na 2008.

Ilija Šetka, direktor Apatinske pivare, smatra da su padu doprineli loše vreme i pad standarda, jer je u maju vreme više podsećalo na jesen nego na proleće ili rano leto, a februar i mart su bili previše hladni u odnosu na prethodne godine.

I pored toga što je kupovna moć građana pala, proizvođači su podigli cene piva. „Morali smo da menjamo cene, ali to radimo isključivo zbog usklađivanja sa novim akcizama i sa rastom kursa evra. Akcize su ove godine povećane samo za iznos inflacije“, kaže Šetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: