Borovo i Boreli bez dogovora

Kompanija Borovo iz Vukovara oglasila je prodaju proizvodnog pogona fabrike Boreli u Somboru, koji je u vreme SFRJ bio u vlasništvu vukovarskog preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

17:27

Default images

Time je značajno otežan dogovor o podeli imovine, kaže predsednik sindikalne organizacije u preduzeću Boreli Stipe Egzeta.

„Vest da je Borovo objavilo javni poziv za prodaju 86 prodavnica i proizvodnog pogona u Somboru uznemirila je zaposlene u Boreliju, koji strahuju da će na taj način biti doveden u pitanje njihov radni status“, rekao je Egzeta.

On je podsetio da je, prema vladinoj Uredbi o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, trebalo da predstavnici preduzeća medjusobno postignu dogovor do kraja ovog meseca. "U slučaju da dogovora nema - a dogovora neće biti, to kažem sa sigurnošću, zato što ovaj potez Borova znak da ne žele da razgovaraju i da se oni proglašavaju apsolutnim naslednikom imovine - mi ćemo morati da protestujemo", rekao je Egzeta.

Prema njegovim rečima, sindikat Borelija išao je u posetu kolegama u Borovu, ali dogovor nije postignut. Predlagano da se objavi javni poziv za privatizaciju i da se tek nakon prodaje rešavaju imovinsko-pravni odnosi između srpskog i hrvatskog preduzeća, rekao je Egzeta, ali i objasnio da je problem u tome što radnici u Borovu nemaju pravo na besplatne akcije, pa nemaju ni motivaciju za borbu da se sačuva imovina i da se ide na aukciju ili tender.

Egzeta je naveo da su o problemu obavešteni svi predstavnici državnih institucija u Srbiji, od Agencije za privatizaciju, do predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

On je dodao da je delegacija sindikata Borelija primljena u Minstarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ali da na sastanku nije iznet nijedan predlog za rešenje postojeće situacije.

"Tražili smo savet kako da se ponašamo ubuduće i da se dogovimo za dalje, jer ćemo naići na probleme koje nećemo moći da rešavamo osim izlaskom na ulicu", rekao je Egzeta i dodao da će radnici tražiti sastanak sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: