Dinkić: PDV bi isisao novac građana

Kada bi se PDV povećao za tri odsto, od građana i privrednika bi se isisalo dodatnih milijardu evra, kaže Mlađan Dinkić, ministar ekonomije.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 23.06.2010.

00:32

Default images

On navodi da država neće povećati PDV u naredne dve godine i naglašava da G 17 plus za takav predlog sigurno ne bi glasala.

Dinkić kaže da bi povećanje bilo pogubno jer bi se tako od građana i privrednika oduzela milijarda evra. "To je ogromna cifra danas kada su zamrznute plate i penzije. Takvo rešenje, jednostavno, ne dolazi u obzir! Stavljam tačku na tu temu!", trvdi on.

Komentarišući to što ministarka finansija Diana Dragutinović najavljuje povećanje PDV-a za tri odsto, on kaže da je "neodgovorno da bilo ko, pa i resorni ministar, već dve godine, iz meseca u mesec, pominje povećavanje PDV, kada se zna da se to neće dogoditi do kraja mandata ove skupštine i vlade. Na taj način se iritiraju i građani i privrednici. Unosi se neizvesnost u poslovanje, što je najgore za ekonomiju".

Dinkić dodaje da je istog mišljenja kao i premijer "da reforme u poreskom sistemu treba posmatrati dugoročno u procesu od pet godina. Sada nije vreme za tektonsku poresku reformu. Naredna vlada imaće mogućnost da sagleda koja su to najbolja nova rešenja, kad kriza prođe".

Kada je reč o isplati novca zaposlenima u javnom sektoru, ministar ekonomije ponavlja da je taj novac "pogrešno nazvano bonusom" i objašnjava da se radu "o regresu za godišnji odmor".

"Smatram da svi u školstvu, policiji, vojsci, zdravstvu, osim državnih funkcionera, treba da dobiju po 5.000 dinara, a da isplata bude početkom jula. O tome sam se i dogovorio sa MMF, a novac u budžetu postoji. Ministri iz DS tek treba da izađu sa svojim stavom o ovom pitanju", kaže on.

Dinkić i Dragutinović godinu dana različito o PDV-u

Kad jedan ministar javno kaže kako neće biti povećanja PDV-a, dok njegov kolega iz vlade istovremeno u svojim javnim nastupima to ne isključuje kao rešenje, prvo što se građani, na koje se ove odluke odnose, zapitaju jeste – govore li ministri uopšte međusobno ili su se posvađali.

Ovako je pre tačno godinu dana (11. jun 2009. godine) počinjao tekst u Politici. A da dnevne novine ne zastarevaju uvek posle 24 sata, već i da nakon 12 meseci mogu da budu podjednako aktuelne, pobrinuli su se glavni akteri ove priče – ministri Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić. S oživljavanjem „PDV rasprave” vaskrsli su i identični argumenti.
I početkom prošlog leta ministarka finansija isticala je kako rast ovog poreza ne isključuje kao rešenje, dok je potpredsednik vlade i ministar ekonomije tvrdio suprotno. "Neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost, niti bilo kojih drugih dažbina koji bi gušili privredu", garantovao je tada Dinkić. Novinar koji bi sada prepisao prošlogodišnje suprotstavljene stavove uopšte ne bi izgubio na aktuelnosti priče. Jer, i ovih dana Diana Dragutinović najavljuje povećanje poreza na dodatu vrednost od tri odsto, dok Mlađan Dinkić uzvraća kontrastavom da nema rasta PDV-a do kraja mandata ove vlade.

Da se polemika o PDV-u otvara ciklično, potvrđuju i novinski napisi s početka ove i prošle godine. Tako su građani Srbije u novu 2009. godinu ušli sa oprečnim najavama o povećanju poreza, odnosno garancijama da takvog rasta dažbina neće biti. Duh svađe o PDV-u ostao je zatvoren u boci svega pola godine. I taman kada je javnost zaboravila nesuglasice ova dva ministra, na poslednjem Kopaonik biznis forumu, održanom početkom marta ove godine, stare čarke ponovo su oživele.

Ministri Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić, već po običaju, imali su različite vizije o tome kojim putem srpska privreda treba da izađe iz krize. Diana Dragutinović spas je videla u rasterećenju zarada, odnosno smanjenju poreza na plate i opterećenju potrošnje (što znači povećanje PDV-a), dok je za Mlađana Dinkića, potpuno očekivano, ključ bio u podsticanju tražnje.

Dragutinovićeva je tada istakla kako novu poresku politiku predlaže kao naučnica, a ne ministarka jer je svesna da za tako nešto nema podršku kolega iz vlade. Sa druge strane, Dinkić je odgovorio kako se poreska reforma ne sprovodi u kriznim vremenima.
A šta se u međuvremenu promenilo, ako su i Dragutinovićka i Dinkić ostali na istim startnim pozicijama?

Pre godinu i po dana su se privrednici (i domaći i strani) žestoko protivili ideji o povećanju poreza. Sada otpor poslovne zajednice takođe postoji, ali nije toliki, jer poreska reforma koju Dragutinovića predlaže, sa jedne strane, pogoduje poslodavcima jer podrazumeva smanjenje poreza na zarade. Tako povećanje PDV-a za njih neće biti bolno, rekla je i sama ministarka Dragutinović.

Istini za volju, povećanje poreza je jedini mehanizam koji ministar finansija ima u rukama kada proceni da državna kasa zjapi. Smanjenje javne potrošnje, što je drugi način za krpljenje rupa u budžetu, ne zavisi samo od ministra finansija, već od svih članova premijerovog kabineta i rešenosti da smanje svoje troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: