Ima prostora za poskupljenje gasa

Prostora za poskupljenje gasa ima, zbog slabljenja vrednosti dinara, tvrde u Agenciji za energetiku, na osnovu dokumentacije koju im je dostavio Srbijagas.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.06.2010.

17:47

Default images

Ipak, u agenciji nisu mogli da preciziraju za koliki procenat bi bilo opravdano poskupljenje gasa, dok im Srbijagas ne dostavi kompletnu dokumentaciju i ne podnese zvanični zahtev za poskupljenje gasa.

Javno preduzeće Srbijagas još nije uputilo zvaničan zahtev Agenciji za energetiku za poskupljenje gasa, ali se radi na novom modelu obračuna cena. Tim modelom bi se cene kvartalno uskladjivale sa promenom kursa dolara, kažu u Agenciji za energetiku.

U Agenciji za energetiku navode da bi novim modelom obračuna cena gasa bile uzete u obzir kursne razlike, jer dolar, kojim se plaća gas iz uvoza, jača prema dinaru. U Agenciji kažu i da u Srbijagasu tvrde da to preduzeće, zbog negativnog kretanja kursa, beleži manjak prihoda.

Promenu cena gasa je, kako ističu u Agenciji, nemoguće raditi mesečno, jer bi taj obračun cena morao da se radi za svakog od 38 distributera gasa u Srbiji.

U Agenciji podsećaju da se do sada cena gasa menjala kada procenat promene, koji uključuje cenu gasa iz uvoza, kursne razlike i transportne troškove, dostigne plus/minus tri odsto, s tim što kada procenat te promene dostigne plus tri odsto Srbijagas može, a ne mora da zatraži poskupljenje gasa, a kada dostigne minus tri odsto, Srbijagas mora da zatraži pojeftinjenje gasa.

Agencija za energetiku Srbijagasu dostavlja mišljenje o tome da li je i za koliko opravdana promena cena gasa, koje to javno preduzeće zajedno sa zahtevom za korekcijom cena gasa šalje Vladi Srbije, koja donosi konačnu odluku o promeni cene tog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: