Sindikati najavljuju vruću jesen

Srbiju čeka vruća sindikalna jesen, najavljuju pojedini sindikati. Analitičar Milan Nikolić kaže da sindikati u ovom trenutku nemaju istinsku snagu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

16:32

Default images

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi najavio je da će krajem septembra organizovati generalni štrajk ukoliko se do tada ne potpiše posebni kolektivni ugovor.

Pojedini analitičari upozoravaju da će vlada i pored jasne socijalne orijentacije, teško rešiti trenutnu situaciju, ukoliko se ne pronađe kvalitetan strani kapital i sprovede efikasnu poresku politiku.

Umesto za odmor, članovi Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji spremaju se za štrajk. Predsednik sindikata Dragan Zarubica kaže da zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora sa Unijom poslodavaca Srbije, o kojem se pregovara još od 2007. godine, članstvo širom Srbije traži radikalne poteze.

I asocijacija poljoprivrednika dala je Vladi rok da do petka ispuni zahteve koji su dostavljeni još tokom maja. Oni kažu da će ukoliko se Vlada ogluši o zahteve, poljoprivrednici iz sedam okruga Srbije blokirati magistralne puteve.

Neki su sa protestima odavno počeli. U preduzeću Iskra metal u Novom Pazaru, invalidi rada i hendikepirana lica štrajkuju već sto dana u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika, tražeći isplatu 21 neisplaćene zarade i razlike od 1991. do 2003. godine. "Sramota je šta se radi sa invalidima. Mi smo na ulici, bez primanja, apsolutno nemamo nikakvu zaštitu", kažu u Pazaru.

Štrajkači privatizovane fabrike vijaka "Gradac" iz Valjeva i radnici "Trudbenika" takođe su za danas najavili protest ispred Ministarstva ekonomije, ali su odustali kako bi na pregovorima sa predstavnicima ministarstva pokušali još jednom da dođu do rešenja.

Analitičar Milan Nikolić kaže za B92 da sindikati imaju pravo da budu nezadovoljni, ali da u ovom trenutku nemaju istinsku snagu. "Sada je vrlo neobično da se ovo najavljuje početkom leta", kaže Nikolić.

Nikolić dodaje da je ova vlada Srbije mnogo više socijalno orijentisana nego bila koja vlada od 2000, ali da ona raspolaže ograničenim sredstvima i da pritom nisu oporezovani svi koji bi trebali da plaćaju porez. On rešenje situacije vidi u pronalaženju kvalitetnog stranog kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: