Akcije NIS-a na berzi do kraja juna

Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) trebalo bi da se nađu na berzi do kraja juna, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

14:55

Default images

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) donela je odluku o transformaciji te kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

Transformacija NIS-a i izlazak te kompanije na berzu odvijaju u skladu sa ugovorom po kojem je Gaspromnjeft kupio 51 odsto kapitala srpske firme, kaže Petar Škundrić.

Predsednik Skupštine akcionara NIS-a i ministar energetike Srbije navodi da "taj proces predstavlja još jednu važnu etapu reformisanja nacionalne ekonomije".

Vladi Srbije je nakon prodaje većinskog udela Gaspromnjeftu ostalo 49 odsto akcija u NIS-u. Nakon što gradjani Srbije preuzmu oko 24 miliona akcija, odnosno 15 odsto od ukupnog broja akcija, a bivši i sadašnji radnici kompanije dodatnih 4,34 odsto, Vlada Srbije biće vlasnik 29,7 odsto akcija.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u preuzeo u februaru 2009. godine, nakon što je platio 400 miliona evra i obevezao se da će uložiti oko 550 miliona evra u modernizaciju proizvodnje i poslovanja.

Na Godišnjoj sednici Skupštine akcionara NIS-a usvojene su i nove verzije Osnivačkog akta NIS-a, Statuta kompanije, Pravilnika o radu Skupštine akcionara i Pravilnika o radu Nadzornog odbora, neophodni za transformaciju preduzeća.

Skupština akcionara NIS-a usvojila je finansijski izveštaj i konsolidovani izveštaj za 2009. godinu, kao i revizorske izveštaje nezavisnog revizora - firme Prajsvoterhaus Kupers. Za revizora finansijskih izveštaja NIS za 2010. godinu Skupština akcionara imenovala je ponovo Prajsvoterhaus Kupers.

Skupština akcionara NIS-a izabrala je članove Upravnog odbora i članove Nadzornog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: