Siromašni će pomoć čekati do 2011.

Država kasni sa isplatom jednokratne pomoći najsiromašnijima. Pomoć penzionerima stiže do kraja ove godine, dok će novca za socijalno ugrožene bti tek 2011.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.06.2010.

00:36

Default images

Ministarstvo finansija, takođe, još nije pripremilo predlog odluke o dodeli jednokratne nadoknade zaposlenima u javnom sektoru,

Istovremeno, čeka se i da potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić utvrdi formulu, prema kojoj će ugroženiji penzioneri do kraja godine dobiti pomoć.

Iako je tokom predstavljanja rezultata dogovora sa MMF delovalo da će i za socijalno ugrožene, kroz razne programe, u ovoj godini biti isplaćeno 1,5 milijardi dinara, to će se, ipak, desiti tek naredne godine. Tako je predviđeno i pismom o namerama, koje su ovih dana, u susret skorašnjoj sednici borda direktora MMF, gde će raspravljati o sporazumu sa Srbijom, ovdašnje vlasti uputile generalnom sekretaru ove organizacije Dominik Štros Kanu.

"Planiramo da uplatimo milijardu dinara na račune najsiromašnijih opština i da povećamo izdvajanja za namenske programe socijalne pomoći za oko 1,5 milijardi dinara, pri čemu će reforma tih programa, zahvaljujući kojoj će obuhvat biti proširen i pomoć dobiti ciljne grupe kojima je ona namenjena, početi da se primenjuje 2011. godine", kaže se u pismu o namerama srpske vlade MMF.

U pismu se dodaje i da "budući da je skorašnje povećanje stope siromaštva naročito koncentrisano i izraženo u ruralnim oblastima, planiramo da, pre roka, u 2010. godini, isplatimo poljoprivrednicima zaostale penzije iz prethodnih godina. U pitanju je, inače, iznos od oko sedam milijardi dinara".

Mada su sredstva ukupne vrednosti od četiri milijarde dinara, a od kojih će se i izvršiti uplate jednokratnih nadoknada obezbeđena uplatom dividendi profitabilnih državnih firmi i dela dobiti NBS od oko 2,8 milijardi dinara, u Vladi, kako se može čuti, ne žure da se ove uplate izvrše kao jednokratne nadoknade zaposlenima i penzionerima u javnom sektoru.

"Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, tokom pregovora o četvrtoj reviziji dogovoreno je da se navedena suma uplati zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima u drugoj polovini ove godine", podsećaju u Vladi i dodaju da će identičan iznos biti predviđen i budžetom za narednu godinu, pa će biti moguće, po kriterijumu koji će skoro biti poznat, već od januara naredne godine izvršiti identične nadoknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: