Nema više pumpi bez tendera

Izgradnja benzinskih pumpi duž koridora 10 stopirana je, saopštilo je Ministarstvo prostornog planiranja.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 16.06.2010.

09:30

Default images

Ministarstvo je zaustavilo izgradnju pumpi duž celog koridora 10, kako bi se lokacije za to namenjene prvo eksproprisale, a zatim prodavale isključivo putem tendera.

Od ovog posla do sada su najviše koristi imali posrednici, koji su zemljište kupovali od privatnih vlasnika, a zatim ih prodavali naftašima i po sto puta većoj ceni.

U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja „Blicu” su potvrdili da imaju u planu da promene Zakon o putevima, po kome se zemljište predviđeno za pumpe nije smatralo delom autoputa. Samim tim, država nije mogla ni da uradi eksproprijaciju, što je „dobro obaveštenim pojedincima” omogućilo da za male pare kupuju lokacije, koje bi kasnije debelo naplatili zainteresovanim naftnim kompanijama.

“Osim promene Zakona o putevima, planiramo da menjamo i postojeći prostorni plan na koridoru 10, zbog čega će doći i do promena lokacija koje su predviđene za izgradnju pumpi. Ipak, to je još samo inicijativa, koja prvo treba da prođe na Vladi, a zatim i u Skupštini Srbije”, rečeno je „Blicu” u Ministarstvu prostornog planiranja.

Dozvole za postavljanje pumpnih stanica duž autoputeva do sada su dodeljivale lokalne samouprave, dok je država urbanističkim planovima samo grubo određivala mesta na kome će one biti sagrađene. Neki su, međutim, takve zakonske odredbe vešto koristili.

“U praksi je to izgledalo ovako - neko iz državne birokratije dojavi bliskim ljudima koja je lokacija predviđena za pumpe. On je zatim kupuje od privatnog vlasnika u trenutku kada to zemljište ne vredi više od 10 evra po kvadratu. Kada postane izvesno da će u tom delu Srbije biti sagrađen koridor, tu lokaciju prodaje i po sto puta većoj ceni nekoj od naftnih kompanija”, kaže izvor „Blica” iz Vlade Srbije.

Kako Blic saznaje nedavno je upravo tim povodom Vladu posetio i Kiril Kravčenko, direktor NIS.

“Kravčenko je zadovoljan predloženim rešenjem, a očekuje se da će isto reagovati i njegove kolege”, kaže izvor „Blica” iz Vlade.

U NIS-u su juče kratko za „Blic” rekli da su upoznati sa idejom Vlade, kao i da je razmatraju.

Bora Takić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi, smatra da je duž koridora pumpi i previše, kao i da jedno mesto za benzinsku stanicu sada dostiže cenu i do dva miliona evra.

“U inostranstvu se pumpe grade na svakih 50 kilometara, a kod nas na dva-tri kilometra “, kaže Takić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: