Delta: Patriotizam je redovna plata

Ekonomski patriotizam Delte ogleda se u činjenici da zapošljava 25.000 ljudi, kaže direktor sektora za korporativne komunikacije Delta holdinga Jelena Krstović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

00:43

Default images

Ona navodi da je Delta u vreme najveće krize uspela da zadrži broj zaposlenih koji redovno dobijaju plate "za koje Delta izdvaja mesečno 15 miliona evra bruto".

Krstović dodaje i da Delta plaća sve doprinose i poreze prema državi oko 150 miliona evra godišnje i naglašava da ta kompanija nastavlja sa investicijama.

"U krizna vremena otvaramo oko 1.000 novih radnih mesta. Ekonomski patriotizam je i to što Delta za 20 godina postojanja nije imala nijedan problem sa poslovanjem", objašnjava ona komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da se dobar deo poslovanja srpskih kompanija odvija preko poreskih rajeva i njegov poziv velikim domaćim privrednicima na ekonomski patriotizam. Jelena Krstović potvrđuje i da se pregovara o prodaji manjinskog dela akcija trgovinskog lanca Maksi, ali dodaje da strani partner u ovu firmu najverovatnije neće ući do kraja godine. Ona naglašava i da će Maksi "u svakom slučaju, ostati domaći, nacionalni trgovinski lanac, jer se kao jedina mogućnost razmatra prodaja manjinskog paketa, odnosno do 50 odsto kompanije".

"Najveći benefit ovakve poslovne odluke imaće potrošači, u smislu usvajanja nove tehnologije. Uverili smo se u to prilikom prodaje Delta banke jednoj od vodećih svetskih banaka, Banka inteza, kao i Delta osiguranja Generali grupi", kaže Krstović.

Ona objašnjava da je Delta prve ponude za partnerski odnos i za kupovinu dela Maksija dobila pre više od godinu dana. "Postoji nekoliko zainteresovanih investicionih fondova i kompanija. Reč je o jako poznatim fondovima i kompanijima, iz Evrope i iz Amerike. U ovom trenutku, zbog poslovne tajne, nisam u prilici da otkrivam imena. Mogu samo da potvrdim da se pregovara, ali i da se prodaja, ako do nje dođe, neće desiti do kraja ove godine", kaže ona.

Direktorka sektora za korporativne komunikacije Delta holdinga kaže da u trgovini ta kompanija, osim Srbije, posluje u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Albaniji i Bugarskoj. "Posebno bih izdvojila Bugarsku, članicu Evropske unije. Ponosni smo što je veliki broj domaćih proizvoda, preko naše maloprodajne mreže, plasiran na tom tržištu - na našim policama je više od 400 srpskih proizvoda", dodaje ona.

Govoreći o investicijama o Srbiji, Krstović kaže da je u Srbiji ove godine otvoreno pet novih objekata, a da će do kraja godine dva velika Tempo centra dobiti Kragujevac i Leskovac. "Takođe ove godine u Crnu Goru ulažemo oko 15 miliona evra. Objekti će biti otvoreni u Igalu, Nikšiću i Kotoru. Krajem godine počinjemo izgradnju velikih objekata u Podgorici, Tirani, Valjevu, Subotici, Novom Pazaru, Bijeljini. Samo u Bugarskoj 'Delta Maksi' ulaže 80 miliona evra u širenje maloprodajne mreže", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: