Imovine ima, pa nema

NI posle nedelju dana nema odgovora zašto su imovinske karte domaćih funkcionera objavljene na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, nepotpune i netačne.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 14.06.2010.

08:52

Default images

Greške su napravljene čak i kada je nabrajana imovina predsednika i premijera.

U Tadićevom dokumentu piše da nema ušteđevinu, iako ima 55.000 evra, a kod Cvetkovića stoji da ima 100 odsto akcija firme "S-Tabak", iako ima samo 10 odsto.

"Naložio sam da se ispita šta se dešava sa imovinskom kartom predsednika. U jednom trenutku, na sajtu se pojavljuje da ima ušteđevinu, a u drugom da je nema", kaže za "Novosti" profesor Čedomir Čupić, iz Agencije za borbu protiv korupcije.

On nema objašnjenje za ovaj "sad ga vidiš, sad ga ne vidiš" fenomen, i kaže da je verovatno problem u softveru. Naime, nova oprema je stigla krajem maja, a instalirana je početkom juna.

"Inženjeri pokušavaju da otklone kvarove. Onaj ko je nabavio softver trebalo bi za njega i da garantuje, a za to svakako nije kriva Agencija za borbu protiv korupcije", kaže Čupić.

Što se tiče premijera, Čupić kaže da su u Cvetkovićevom kabinetu na kraju priznali da su ipak oni napravili propust i to će ubrzo biti ispravljeno.

Zaposleni u Agenciji ovih dana unose i podatke za preostalih 14.100 funkcionera. Jer, do sada je na sajtu objavljena imovina tek 700 od njih 14.804. Na pitanje zašto nisu prikupljeni svi podaci, pa se sa kompletnim spiskom izašlo u javnost Čupić kaže da je javnost je bila nestrpljiva i pritisak prevelik. "Da smo još čekali počeli bi da nas prozivaju za opstrukciju", kaže Čupić

Nema Mladena Grujića

Među onima čije imovinske karte nema nalazi se i jedan od najimućnijih poslanika, biznismen Mladen Grujić, član Nove Srbije i dva odbora - za finansije i privredne reforme.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo NUNS, Grujić stoji iza elitnih lokala u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici: "Lakost", "Adidas", "Lili drogerije", lanca pekara "Hleb i kifle", restorana "Snežana" i optičarske radnje "Optika". U "Liliju" i "Adidasu" vlasništvo deli sa komapnijom "Broudharst investment limitid" iz Velike Britanije. Učestvovao je i u privatizaciji "Beotursa", ima udeo u "Savremenoj administraciji".

"Uredno sam i na vreme podneo imovinsku kartu. Pitajte Agenciju zašto sam se našao među 14.000 imena čija imovina još nije objavljena", bio je kratak Grujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: