Plate “na ledu“ do aprila 2011.

Spor tempo privrednog oporavka, u kombinaciji sa niskom potrošnjom i uvozom, imaće u ovoj godini negativan uticaj na poreske prihode.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

08:46

Default images

To će dovesti do većeg fiskalnog deficita od prvobitno planiranog, navodi se u Pismu o namerama koje su predstavnici srpskih vlasti uputili MMF-u.

U Pismu o namerama ponavlja se odluka srpskih vlasti da nominalne zarade u javnom sektoru ostanu zamrznute tokom 2010. godine.

Redovna polugodišnja indeksacija zarada u javnom sektoru biće sprovedena u aprilu 2011. i aprilu 2012. godine prema rastu potrošačkih cena tokom prethodnih šest meseci. U oktobru 2011. godine plate će biti usklađene prema rastu potrošačkih cena tokom prethodnih šest meseci.

Na isti način će se u narednom periodu usklađivati i penzije, ali počev od aprila 2013. godine. Dodatni rast penzija biće zasnovan na godišnjem realnom rastu BDP ostvarenom u prethodnoj godini, umanjenom za četiri odsto. Ta formula biće zadržana sve dok neto rashodi za penzije ne padnu na oko deset odsto BDP.

„Da bismo ublažili negativne posledice krize na zaposlene u javnom sektoru i penzionere s niskim primanjima izdvojili smo u 2010. godini četiri milijarde dinara radi pružanja jednokratne, ciljane pomoći u drugoj polovini 2010. godine“, konstatuju u Pismu o namerama predstavnici srpskih vlasti.

U Pismu se navodi da se budžetom za 2011. godinu planiraju samo ograničene jednokratne isplate u januaru od oko četiri milijarde dinara za zaposlene u javnom sektoru i za penzionare.

Smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi na centralnom i lokalnom nivou, predviđeno zakonom iz decembra 2009. godine, nije moglo, tvrde srpske vlasti, biti sprovedeno u predviđenom obimu i nameravanim tempom.

„Vlada će doneti uredbu kako bi obezbedila smanjenje broja zaposlenih na centralnom nivou u skladu sa zakonom“, konstatuje se u Pismu o namerama upućenom MMF i dodaje da će se u predstojećim mesecima nastaviti bliska saradnja sa Svetskom bankom na merama smanjenja broja zaposlenih u sektorima zdravstva i obrazovanja kako bi se unapredila efikasnost.

Siromaštvo u porastu

Procenjuje se da je stopa siromaštva opet porasla - sa 6,1 odsto u 2008. godini, na 6,9 odsto u 2009. godini, priznaju srpske vlasti i naode da je planirana uplata od jedne milijarde na račune najsiromašnijih opština i povećano izdvajanje za namenske programe socijalne pomoći u 2010. godini za oko 1,5 milijardi dinara, pri čemu će reforma tih programa početi da se primenjuje 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: