Srbija će izaći jača iz recesije

"Ako Vlada Srbije nastavi sa ovakvim ekonomskim reformama i ako produbi te reforme, zemlja bi mogla da izađe iz recesije mnogo jača", kaže Daren Midldič.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.06.2010.

08:34

Default images

Midldič, vodeći ekonomista međunarodne agencije za utvrđivanje rejtinga „Dan i Bredstrit“ (D&B), kaže da su ekonomske reforme Vlada Srbije dobre.

Kako je rekao, problem srpske vlade je to što posle mnogo godina izolacije mora ponovo da izgradi kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

Midldič je naveo da očekuje da će privredni rast u Srbiji ove godine biti umeren, pri čemu će biti veći u drugoj polovini godine nego u prvoj.

Kako je ocenio, postoji rizik da se problemi u evrozoni negativno odraze na srpski izvoz i da se kriza proširi i na početak sledeće godine. On je naveo da većina zemlja u regionu Zapadnog Balkana ima iste probleme.

"U zemlji je tražnja pod pritiskom zbog rasta nezaposlenosti. Vlade smanjuju troškove, kreditni uslovi su još čvrsti", rekao je Midldič i dodao da će domaća potražnja biti ograničena ove godine i u prvoj polovini sledeće godine.

Na pitanje zašto Makedonija ima bolji kreditni rejting od Srbije, on je rekao da Makedonija duže sprovodi reforme i ima bolji ekonomski oporavak. Kako je rekao, istraživanja poslovne klime pokazuju da je Makedonija u boljoj poziciji od Srbije kada je reč o regulativi, borbi sa birokratijom i procedurama i korupcijom.

Srbija je u izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a slede Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b) i Srbija (DB4d). Niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6a).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: