Milosavljević: Oporezovati tajkune

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević smatra da ima zakonskih mogućnosti za oporezivanje domaćih biznismena koji posluju preko "of šor" kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

15:23

Default images

Srpskim biznismenima trebalo bi oporezovati prihode od dividendi kao deo koji ulazi u osnovicu za porez na dohodak građana, smatra on.

To bi se trebalo primenjivati na biznismene koji na domaćem tržištu posluju preko "of šor" kompanija iz inostranstva, izjavio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

U komentaru na apel predsednika Tadića da srpski tajkuni treba da plaćaju porez u Srbiji, a ne u zemljama - "poreskim rajevima", Milosavljević je rekao da ipak ima prostora za promenu određenih domaćih zakona. Na taj način se ne bi sve prepuštalo voluntarizmu i osećaju onih koji to treba da urade, dodao je Milosavljević.

Milosavljević je podsetio da se svake godine utvrđuje gornji iznos zarade do koga se ne plaća porez na lična primanja i ta granica je prošle godine iznosila oko 1,6 miliona dinara.

Veliki broj najimućnijih ljudi u Srbiji ili uopšte nisu platili taj porez, zato što su rezidenti nekih drugih država, ili najveći deo ličnih primanja imaju kroz prihode od dividendi, odnosno od vlasništva. Prihodi od dividendi ne ulaze u lična primanja i oporezovani su sa 10 odsto, podsetio je on.

"Drugim rečima, to znači da vlasnici velikog biznisa imaju ili male plate ili možda ne primaju platu, nego praktično primaju kroz dividendu ono što njima pripada i na taj način ovu obavezu poreza na lična primanja ili u minimalnom iznosu plaćaju ili je čak ne plaćaju", kazao je ministar trgovine.

Milosavljević je rekao da je konkretno njegov predlog da i prihodi od dividenti uđu u onaj oporezivi deo ličnih primanja, istovremeno izražavajući ubeđenje da će uvođenjem tog načina oporezivanja republički budžet biti puniji, a poreski teret ravnomernije raspoređen u zavisnosti od ekonomske snage poreskih obveznika.

Na opasku da bi time bili nepravedno oporezovani mali akcionari i građani koji su dobili besplatne akcije velikih javnih preduzeća, Milosavljević je objasnio da se danas prihod od dividendi oporezuje sa 10 odsto, ali on ne ulazi u ukupna lična primanja građana, na godišnjem nivou.

"Obični građani, mali vlasnici besplatnih akcija, najčešće nemaju godišnju zaradu veću od 1,6 miliona dinara, tako da se ovo ne bi odnosilo na njih, već na vlasnike velikih kompanija, na velike akcionare koji primaju stotine hiljada evra ili milione evra po osnovu vlasništva nad kompanijama ili akcijama kompanija i banaka", pojasnio je ministar trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: