Vlada zaboravila na plate radnika

Radnici 12.000 preduzeća koji su otišli u predstečanji postupak ostaće bez zarada, jer Fond solidarnosti nema novca za isplate.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

16:38

Default images

U kasi Fonda ima dovoljno novca za najviše 4.000 radnika koji su već predali zahteve i "ušli" u godišnji budžet, koji je Vlada zaboravila da uskladi sa novim zakonom.

"Od 1. januara na snazi je novi zakon o stečaju, a on podrazumeva da sva preduzeća kojima su računi blokirani po dve, odnosno tri godine, automatski idu u stečaj. Takvih je najmanje 12.000", kaže Jablan Obradović.

Direktor Fonda solidarnosti objašnajva da budžet Fonda solidarnosti svake godine određuje država na osnvou proceni koliko bi radnika trebalo da se obrati ovoj instituciji posle stečaja, i da je uobičajena cifra oko 4.000.

Ovoga puta je Vlada Srbije, prilikom određivanja kase i prebacivanja novca na račun Fonda solidarnosti, "zaboravila" da je Skupština usvojila novi zakon o stečaju i da će on drastično povećati spisak otpuštenih radnika.

Prema novom zakonu svi radnici preduzeća koja su automatski otišla u stečaj imaju pravo da preko našeg Fonda zatraže isplatu zaostalih plata, otpremina za penzije, doprinose.

"Ako je u ovih 12.000 preduzeća samo jedan radnik, onda je jasno da je nemoguće odgovoriti na zahteve.Mi, taj novac nemamo", kaže Obradović.
Među ovih 12.000 preduzeća su, prema podacima Narodne banke Srbije, i "Glas javnosti" iz Beograda, "Polet" iz Kragujevca, "Planika" iz Zemuna, "Kekec" iz Vranja.

U Fondu dodaju da ni za "planirane radnike" nemaju dovoljno novca, jer im je usled krize smanjen budžet i iznosi oko 330 miliona dinara za 2010. godinu. Zato će i najmanje 1.500 radnika, kojima je već odobrena isplata, morati da se strpe do sledeće godine.

U Fondu solidarnosti, zaposleni čiji je poslodavac u stečaju, mogu da ostvare isplatu zarada za poslednjih devet meseci pre pokretanja stečajnog postupka, naknadu zarade za vreme odsutnosti sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor, otpremnine zbog odlaska u penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: