Bez posla ostalo 45.000 ljudi

Stopa nezaposlenosti dostigla je 16,6 odsto. U Srbiji je evidentirano 767.418 nezaposlenih, a samo od početka godine otpušteno je oko 45.000 ljudi.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 12.06.2010.

14:02

Default images

Ankete pokazuju da čak 16,3 odsto preduzeća planira da u narednom tromesečju otpusti radnike.

"Najviše otpuštanja je bilo u građevinskim firmama, to i ne čudi, jer je ovde i najveći pad poslovanja", kaže Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca Srbije.

"Broj sklopljenih ugovora od početka godine manji je za 50 odsto nego u 2008. Problema je puno i u industriji tekstila, sektoru trgovine", objašnjava Rajić.

On smatra da će u narednom periodu biti posebno ugrožene firme, koje zapošljavaju do pet radnika, a potom one ispod 10. Čak i veleki telekomunikacione kompanije poput “Telenora” su takođe redukovale broj zzposlenih, tu je i “Ju-Es stil”, i drugi.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Milan Knežević, potvrđuje da će ova godina biti teža nego prošla i procenjuje da će samo u sektoru tekstila do kraja godine biti otpušteno 10.000 radnika.

"Ukupan pad prometa lane je bio 30 odsto, a ove samo u prvom kvartalu 10 odsto", kaže Knežević i dodaje da je obim crnog tržišta je iz dana u dan sve veći, kao i da je većina firmi već založila najvredniji deo svoje imovine da bi uzela kredit.

Ekonomista Saša Đogović smatra da je ozbiljan znak izlaska iz recesije svakako prekid trenda broja ljudi koji ostaju bez posla.

"Statistički podaci govore da je došlo do pozitivnih pomaka u industriji, ali ono što se zanemaruje to je rastuća nezaposlenost, jer kada raste nezaposlenost, onda se kao zemlja nalazite u krizi", rekao je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istaživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: