Plate i penzije ostaju zamrznute

Prema sadašnjim pokazateljima, plate i penzije trebalo da ostanu zamrznute u ovoj godini, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 12.06.2010.

12:06

Default images

Ona je objasnila i da je Pismo o namerama u fiskalnoj politici za 2010. I 2011. koje je Vlada usvojila obaveza koju je Srbija preuzela pre zaključivanja četvrte revizije.

U tom dokumentu precizirani su ciljevi i mere ekonomske politike za 2010. i 2011. godinu, što se odnosi na nivo prirednog rasta, inflaciju, nivo javne potrošnje i veličinu deficit budžeta.

Ministarka finansija je najavila i da je Ministartvo finansija pripremilo promena zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojima je znatno pooštrena kaznena politika. Minimalna kazna za pravna lica i preduzetnike podignuta je na 100.000 dinara i ukoliko isti poreski obveznik u periodu od dve godine napravi poreski prekršaj, može mu biti izrečena kazna zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine.

"Ako poreski obveznik sam otkrije da je napravio prekršaj i to prijavi pre nego što mu dodje kontrola, neće protiv njega biti pokrenut prekršaj kao sto je to bilo ranije", rekla je Dragutinović.

Dragutinović je rekla da je tokom posete predstavnika MMF-a razgovarano o pozitivnim i negativnim efektima poreske reforme, ali da u ovom trenutku neće biti promene poreske politike.

"Još ne možmo da procenimo efekte grčke krize tako da reformu nećemo raditi u jednom koraku", rekla je Dragutinović.

Kako je rekla, Ministarstvo je pripremilo sve elemente reforme – porez na dohodak, porez na dobit i porez na imovinu i ti nacrti zakona su završeni. Dragutinović je kazala da je sledeće nedelje ima sastanak sa predstavicima opština o zakonu o porezu na imovinu i izrazila očekivanje da će oni podržati taj zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: